«Зірка смерті», – антипутінська коаліція у Рамштайні обговорювала нову зброю для України

23 травня міністри оборони понад 40 країн взяли участь у "Рамштайні-2" – онлайн-зустрічі щодо України.

Міністр оборони США Ллойд Остін привітав понад 40 країн на другому засіданні Контактної групи з України, яке відбулося віртуально.
На зустрічі йшлося про військову підтримку України. На засіданні контактної групи значилися презентація військового керівництва України та США щодо ситуації на місцях; інформація про поточні бої та про те, як Україна використовує міжнародну допомогу.
Також обговорювали нагальні бойові потреби України. Остін подякував міністрам оборони інших 40 країн за присутність і підкреслив прогрес, досягнутий після першої зустрічі контактної групи на авіабазі Рамштайн у Німеччині минулого місяця. Звернув увагу на Австралію, Канаду та Велику Британію з військового обладнання, яке вони надали Україні після цієї зустрічі.
"Після зустрічі контактної групи минулого місяця Австралія та Канада зобов'язалися надати гаубиці M777, і лише через чотири тижні всі ці системи були доставлені українцям. Великобританія також доставила ракети та нову систему оборони малої дальності, і багато країн наполегливо домагалися виконання важливих нових тренувальних місій, і ми спостерігали, як ці зусилля справді змінюють ситуацію у реальному часі", – сказав Остін.
До віртуальної зустрічі приєдналися міністр оборони України Олексій Рєзніков, заступник головнокомандувача ЗСУ та представник оборонної розвідки України.
До зустрічі також приєдналися чотири нові країни, які минулого місяця не були присутні на Ramstein: Австрія, Боснія та Герцеговина, Колумбія, Ірландія та Косово.
"Після російського вторгнення 24 лютого понад 40 наших союзників і партнерів з усього світу активізувалися, щоб надати важливу допомогу в безпеці, щоб допомогти Україні захистити себе, і сьогодні для нас велика честь мати з нами лідерів оборони з 44 країн, а також представників НАТО та ЄС", – сказав Остін.
Наступна зустріч Контактної групи по Україні відбудеться у Брюсселі. Засідання міністрів оборони країн-союзниць намічено на 15 червня.
Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що зустріч на базі Рамштайн пройшла успішно і пожартував про передачу нам «Зірки Смерті» (вигадана бойова космічна станція, здатна лазерною зброєю знищувати цілі планети). Ну, і "тисячолітній сокіл" не завадив би теж», написав він у соцмережах.