"Російський корабель, йди нах#й": прикордонники пояснили, чому тримали ім'я справжнього посилача в секреті

Коментарi:

Державна прикордонна служба не розкривала особистість автора фрази "Російський військовий корабель, йди нах#й", щоб не пошкодити йому в полоні і з метою безпеки поки що не може назвати його ім'я.

Про це повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко.

"Ім'я прикордонника, який вимовив ці слова, не називали свідомо, тому що розкриття його особи могло пошкодити йому в полоні. Зараз, на щастя, він у безпеці. Через певні обставини ми ще на якийсь час залишимо його в секреті", – уточнив Демченко. .

Також він наголосив, що коли ім'ям героя почали цікавитися ЗМІ, ні ДПСУ, ні Збройні сили України ніколи публічно цю тему не підтримували і всіма силами намагалися не дати їй значного поштовху, щоби це не загрожувало нікому під час перебування в полоні.

Спікер ДПСУ каже, що медійна публічність морського піхотинця Романа Грибова (військовий, якому ЗМІ помилково приписали авторство – ред.), певною мірою була операцією з інформаційного прикриття, яке гарантувало безпеку його побратимів – захисників острова, які потрапили в полон. А це і прикордонники, і воїни військово-морських, сухопутних та повітряних сил ЗСУ.

Демченко підтвердив, що канал спілкування з морськими судами був лише у прикордонників на заставі, а не у морських піхотинців. Росіяни теж, очевидно, усвідомлювали це, тому серед полонених більше відпрацьовували прикордонників.

Про обставини самої події Демченко розповідає таке.

"У черговий момент погроз від російського корабля, між атаками російських сил на острів, прикордонник, розуміючи, що ситуація складна, напружена, і слухати неодноразові погрози агресора йому набридло, перебуваючи біля радіостанції, відкрито висловився ворогові всім відомою фразою. Це було практично перед захопленням острови росіян.

Хлопець навіть не усвідомлював, що він зробив для України.

Майже одразу ж ця фраза, демонструючи відвагу захисників острова, потрапила до публічної площини. А за кілька годин вона вірусно почала поширюватися. Тепер вона уособлює незламність України та її захисників".

Демченко уточнив, що запис розмови зробили прикордонники, що знаходилися за 50 кілометрів від захисників острова, на материковій частині Одеської області в іншому прикордонному підрозділі, де також є радіостанція. Вони слухали та записували розмови, що звучали у радіоефірі, щоб фіксувати агресію російських кораблів у морі.