«Рамштайн-2»: Данія передає Україні протикорабельні ракети "Гарпун"

Данія передасть Україні протикорабельні ракети "Гарпун" та пускові установки для них.

Про це заявив на брифінгу глава Пентагону Ллойд Остін після другої зустрічі Контактної групи з оборони України, яка відбулася в режимі відеоконференції.
"Я особливо вдячний Данії, яка оголосила сьогодні про передачу пускових установок "Гарпун" та ракет для допомоги Україні у захисті свого узбережжя", – сказав Остін.
Проте наголошувалося, що проблемою є обмежена доступність платформ для запуску ракет Harpoon із берега. Це технічно складне рішення, оскільки це переважно ракети морського базування. Два американські чиновники заявили, що Сполучені Штати працюють над потенційними рішеннями, включаючи зняття пускової установки з американського корабля.

Глава Пентагону зазначив, що 20 країн оголосили про нові пакети допомоги, багато країн нададуть критично необхідне артилерійське озброєння, танки та іншу бронетехніку. Інші запропонували навчання українських військових та модернізацію їхніх військових систем. Зазначимо, що одна така малогабаритна ракета має дальність стрільби від 90 до 300 кілометрів і вже топила фрегати в Перській затоці.
В оперативній зоні Чорного моря в даний час розташовано близько 20 кораблів ВМФ Росії, включаючи підводні човни.