В Николаеве умер знаменитый украинский баскетболист и тренер

Коментарi:

Він грав лише за одну команду

Сьогодні на 64-му році пішов із життя Леонід Шиманський.

Леонід Анатолійович Шиманський, без перебільшення, був легендою миколаївського баскетболу, однієї зі знакових персон, які безпосередньо вплинули на величезну популярність цього виду спорту у Миколаєві.

Майстер спорту СРСР Леонід Шиманський почав освоювати баскетбол у сьомому класі. Тренер Валентин Плешаков, який вів у миколаївській школі №22 секцію... Через роки Шиманський отримав запрошення до миколаївського «Спартака», який готувався до дебюту у всесоюзній вищій лізі.

Почавши у дублі, швидко став гравцем основного складу. У команді міста Миколаєва, 1977 року перейменованої в НКІ, виступав майже двадцять років, був її капітаном.

За часів СРСР миколаївські баскетболісти нерідко перемагали у підгрупі першої ліги та брали участь у фінальних турнірах за підвищення у класі. Пробитися у вищий дивізіон зуміли лише одного разу – у сезоні 1989-1990 років. Леонід Шиманський об'їздив увесь Радянський Союз, побував у Угорщині, Румунії, Польщі, НДР, Болгарії, Туреччині, Нікарагуа, Мексиці, США.

Перехід Шиманського до тренерської діяльності пройшов плавно і безболісно, ​​оскільки якийсь час він був тренером і готував себе до того, що рано чи пізно ігрову кар'єру доведеться завершити. Став у СК "Миколаїв" другим тренером, потім кілька років очолював Вознесенський "Возко".

Усі найважливіші події історії Миколаївського баскетболу тісно пов'язані з ім'ям Леоніда Анатолійовича. Це і участь у Вищій лізі радянського баскетболу, і найвидатніші виступи миколаївського клубу у чемпіонатах незалежної України.

І не перерахувати подій меншим рангом, які відбулися за участю Шиманського.

Редакція газети «Николаевские новости», Регіональне відділення Національного олімпійського комітету України в Миколаївській області, Миколаївська обласна асоціація спортивних журналістів глибоко сумують з приводу передчасної смерті та щиро співчувають рідним та близьким.

Леонід Анатолійович був щирою, лагідною людиною, з завжди присутнім добрим гумором.

Світла йому пам'ять.