Миколаїв з технічною водою у кранах ще мінімум на два місяці, – Сенкевич

Коментарi:

Процес очищення сам собою дуже дорогий. І у влади ще немає остаточного розуміння щодо його технічного виконання та фінансування

Про це Миколаївський міський голова Олександр Сенкевич повідомив в інтерв'ю НікВестям.

«Вода, яку ми зараз подаємо в труби, не відповідає якості питної, і вона фактично технічна. Сьогодні ми готуємо презентацію окремих чотирьох водозаборів з окремими системами очищення води до рівня питної», — пояснив мер міста.

Для цього минулого тижня було проведено зустріч із заступником міністра регіонального розвитку громад та територій.

Такий проект з очищення та опріснення води коштує величезних грошей. Наприклад, раніше подібну ініціативу реалізував Маріуполь. Але за підтримки Світового банку. І обійшлася ця програма у 64 мільйони євро.

Тож із такою водою, як зараз Миколаїв надовго.

"Думаю, місяці на два точно", – припустив Сенкевич.

Читайте також З 16 травня вода у Миколаєві подаватиметься обмежено, за графіком

Технічну воду, яка зараз тече з кранів, не можна вживати. Можна приймати ванну, мити посуд, прати і т.д. Єдине, слід берегти побутові прилади та додавати при запуску пом'якшувач. Наприклад, "Калгон". Який, до речі, став у Миколаєві дефіцитом.

Питну воду миколаївці зможуть безкоштовно набирати у кількох точках.

Вони будуть підв'язані до котелень «Миколаївоблтеплоенерго» та соціальних об'єктів на кшталт лікарень та шкіл.

«Ми зараз ставимо окремі системи очищення. Благодійний фонд «Сумка Самаритянина» нам передав дві та ООН передало системи очищення, я думаю, найближчим часом ми дамо окремий список таких свердловин, де є питна вода, її можна безкоштовно набирати», – повідомив градоначальник.