Переможцем Євробачення-2022 став український гурт Kalush Orchestra!

У фіналі конкурсу виступили 25 учасників.

Зазначимо, що у першому півфіналі виступали 17 претендентів на перемогу, а у другому – 18. З кожного півфіналу у фінал пройшло по 10 конкурсантів. Також у фіналі виступили країни Великої п'ятірки, які започаткували "Євробачення" – Іспанія, Німеччина, Італія, Великобританія, Франція. Їхні представники не беруть участь у півфіналах і автоматично виступили у гранд-фіналі. Успіх представників України б'є усі показники конкурсу. За кілька годин до фіналу можливість перемоги Kalush Orchestra досягла рекордних 60 відсотків. Так і сталося!

Гурт Kalush Orchestra (Калуш Оркестра) з піснею "Стефанія" посів перше місце і приніс третю в історії перемогу України в Євробаченні.
Друге місце дісталося Великобританії , а третє – Іспанії.
Професійне журі дало Україні 192 бали. Найвищі 12 балів Kalush Orchestra отримала від журі Польщі, Литви, Латвії, Молдови та Румунії.
Від глядачів ми отримали 439 балів. В підсумку 631 бал!

За Україною місця у першій десятці "Євробачення" розподілись таким чином: Сем Райдер (Великобританія) – друге місце, Шанель (Іспанія) – третє, Корнелія Якобс (Швеція) – четверте, Konstrakta (Сербія) – п'яте. Далі: Махмуд & BLANCO (Італія), Zdob si Zdub & Advahov Brothers (Молдова), Аманда Георгіаді Тенфіорд (Греція), MARO (Португалія), Subwoolfer (Норвегія).

Білорусь та Росія раніше були усунені від участі у конкурсі. Білорусь – у 2021 році через порушення правил: текст пісні від цієї країни не відповідав вимогам "Євробачення", що забороняють політичні послання. Росія була виключена з-поміж учасників конкурсу через вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Заклики підтримати Україну – не політичні Після закінчення виступу на сцені "Євробачення" у Турині фронтмен Kalush Orchestra Олег Псюк у прямому ефірі закликав підтримати Україну. "Допоможіть Україні, Маріуполю! Допоможіть "Азовсталі!", – англійською вигукнув він.

Слідом на конкурсі виступав учасник з Німеччини Малік Харріс (Malik Harris).Закінчивши співати, він перевернув гітару, на зворотному боці якої був стікер у кольорах українського прапора та напис "Peace" (світ). Політичні висловлювання на "Євробаченні" заборонені.

Але організатор конкурсу Європейський мовний союз (ЄВС) у відповідь на запит німецької агенції dpa повідомив: "Ми розуміємо глибокі почуття навколо України в даний момент і вважаємо, що заяви Kalush Orchestra та інших виконавців, які висловлюють підтримку українському народу, мають гуманітарний, а не політичний характер”.

Kalush Orchestra – реп-група, заснована у 2019 році. До групи входять Олег Псюк – засновник та соліст, Ігор Діденчук – мультиінструменталіст та МС Кіліммен. Гурт був названий на честь прикарпатського Калуша, рідного міста Олега Псюка. 12 лютого Kalush Orchestra змагалися за право представляти Україну на Євробаченні 2022 року з піснею Stefania. У фіналі нацвідбору група посіла друге місце з 14 балами (6 від журі та 8 від глядачів), проте Аліна Паш, яка перемогла у відборі, відмовилася від участі в конкурсі. 22 лютого офіційно підтверджено участь Kalush Orchestra на Євробаченні-2022.