Ситуація на Кінбурні близька до катастрофи: горить унікальна екосистема, кілька сіл заблоковано через вогонь

Коментарi:

Окупанти не дають гасити лісові пожежі

Із середини квітня на Херсонщині горять ліси. Але окупанти не дають гасити вогонь.

Саме на Кінбурнській косі пожежі тривають понад тиждень. У вогні понад 4 тисячі гектарів лісів на кордоні Херсонської та Миколаївської областей.

Під загрозою знищення опинився весь рослинний світ унікального куточку природи, зокрема найбільше в Європі поле диких червонокнижних орхідей, багаторічні дерева, рожеві озера, тварини.

Як повідомляє уповноважена Верховна Рада з прав людини Людмила Денисова, нині на території коси залишаються люди, яким потрібна допомога, проте виїзд на материк контролюють російські військові, які не пропускають лісової охорони до осередків загорянь.

Крім того, не вистачає палива для пожежних машин, щоб погасити вогонь, відсутня техніка та майже немає доставки продуктів для місцевих мешканців.

Ситуація в унікальній заповідній зоні наближається до катастрофічної. Наслідки лісових пожеж є дуже небезпечними для життя людей і надзвичайно руйнівними для навколишнього середовища, адже вогонь знищує цілі екосистеми українських лісів, які потім важко буде відновити.

Денисова зазначає, що дії окупантів є порушенням чотирьох женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них (зокрема протоколу № 1 від 1977 року).