Стало відомо, який план Туреччина запропонувала Путіну щодо евакуації українських військових із "Азовсталі"

Коментарi:

Анкара пропонувала Росії вивезти українських військових з Маріуполя, які перебували під цілодобовими обстрілами, і гарантувати, що до кінця війни вони більше не воюватимуть, а залишаться в Туреччині.

Про це заявив один із лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на брифінгу в Києві, повідомляє "Укрінформ".

За словами Джемільова, наприкінці квітня було отримано відеозвернення командира 36-го батальйону Сергія Волинського, який перебуває на меткомбінаті "Азовсталь", адресований президенту Туреччини Реджепу Тайіпу Ердогану. Цей текст відразу переклали турецькою мовою і відправили Ердогану. Через його радника того ж дня він потрапив і до президента, і його заступника.

Наступного дня це звернення транслювалося турецькими телеканалами і було опубліковано у провідних газетах Туреччини. Потім було подібне звернення від лікаря, яке також було опубліковано.

"Тиждень тому, 4 травня, до Києва прилетів радник Ердогана, його спікер Ібрагім Калін. І він говорив про те, що вони роблять для звільнення з Азовсталі. Ердоган двічі розмовляв із Путіним. Крім того, сам Ібрагім Калін розмовляв із міністром оборони РФ Сергієм Шойгу.

Калин йому сказав: "У нас у порту в Стамбулі стоїть корабель місткістю дві тисячі людей. У будь-який момент, коли ми з вами домовимося, він прийде в порт Бердянськ, на цьому кораблі будуть автобуси, які привозитимуть їх (українських військових – Ред.). ) з Маріуполя до Бердянська, тому що порт Маріуполя замінований. Вони проїдуть до Бердянська у супроводі турецьких спостерігачів, і ми, турецька сторона, зобов'язуємося, що до закінчення війни вони будуть гостями Турецької Республіки, тобто до закінчення війни вони не будуть воювати", – Розповів Джемільов.

За його словами, у відповідь на слова Каліна Шойгу сказав, що Росія "згодна випустити цивільне населення, а щодо військовослужбовців, то вони мають здатися, їм гарантують нормальне звернення, і нехай Зеленський дасть команду, щоб вони здалися".

Калин на це відповів: "Послухайте, жоден головнокомандувач у всьому світі не має права говорити своїм військовослужбовцям, щоб вони здавалися. Ми вам пропонуємо, як турецька сторона-посередник, обмін: ваших військовополонених, а їх більше тисячі на "азовців"".

Але результатів це не дало, розповів Джемілєв.