Робота для біженців у Польщі. Які вакансії та зарплати пропонують без знання мови

Коментарi:

Українські біженці шукають роботу у Польщі, щоб орендувати житло та купувати необхідні речі.

Країна дала притулок мільйонам українців та вакансій без знання польської мови вистачає як у містах, так і у сільській місцевості, пише РБК-Україна.

Українських біженців переманюють на ферми

Нестача робочої сили в Польщі до цих пір проблема. Це відчули українські біженці, які оселилися у сільській місцевості у східній частині країни та погодилися підробляти у місцевих дрібних фермерів.

"Мене запросили попрацювати у фермера в селі, в якому поляк дав притулок наші дві сім'ї з дітьми. Платять 25 злотих на годину. Один день пололи бур'яни навколо будинку та ферми, другий день мили кахельні стіни в молочному цеху. Так втомлювалися, що ввечері не було сил новини читати. Хтось із сусіднього села побачив, що ми працюємо і став переманювати до себе на ферму – у них нема кому працювати", – розповіла Ольга з Житомира, яка до війни працювала інженером у банку.

До речі, у фермерських та садових господарствах зараз великий потік вакансій. Наприклад, у передмісті Вроцлава запрошують сімейну пару сезонних працівників для саду. Потрібно полоти і формувати клумби, косити траву. За це платять 16 злотих на годину (10 годин на день, 5-6 днів на тиждень). Мінімально за місяць можна заробити 3200 злотих (22400 гривень). За житло вираховують 200 злотих на місяць. Транспорт та одяг надають.

Вдвічі більше можна заробити на фермі дояркою – за роботу із доїльним апаратом на фермі платять від 4500 до 5000 злотих (до 35 тисяч гривень). Житло обіцяють безкоштовне.

Робота за фахом – непросто, але вигідно

У Польщі можна знайти і роботу за фахом. Іноді трапляються вакансії для дизайнерів та ілюстраторів, фотографів.

Але частіше можна знайти роботу все ж таки руками, хоч для цього потрібні навички та досвід.

Наприклад, у Варшаві швачки пропонують за роботу 17 злотих за годину за зшивання матеріалу повітряних фільтрів для кліматичних установок (10-12 годин, за житло 300 злотих). На місяць за 5-денний тиждень зарплата становитиме близько 4000 злотих (28 тисяч гривень).

Масажистам напередодні туристичного сезону в готелях пропонують вакансії із зарплатою близько 5000 злотих, у реабітитаційних центрах – із медичною освітою – за повний робочий день платять 6000 злотих (42 тисячі гривень).

Чимало вакансій і в ресторанах, особливо в курортних локаціях – шукають кухарів та помічників кухаря. Оплата – до 12 тисяч злотих на місяць (84 тисячі гривень, або 1770 євро). Щоб претендувати на високу зарплату, треба знати польську кухню та вміти готувати страви ще якихось інших країн.

Фізична робота – на підприємствах та складах

Для українців багато роботи на заводах. Наприклад, неподалік Гданська біля Балтійського моря є вакансія з чищення, нарізування та укаковування риби.

Робочий день – з 5:30 до 16:30 шість днів на тиждень. Умови роботи – за температури 12-16 градусів. На роботі дають обіди. Житло безкоштовне поруч із роботою, тільки приймають робітниць без дітей. Заробити можна загалом 4000 злотих (28 тисяч гривень).

Також на склади та супермаркети на викладку товарів з палетів на полиці є багато вакансій. Середня зарплата – 16 злотих на годину. Перевага такої роботи – безплатне житло. Мінуси – потрібно піднімати тяжкості, наприклад, блоки упаковок із соками або мінеральною водою, консервами.