«Російський військовий корабель, йди нах*й!» – в Одесі триває епатажна виставка карикатур

Коментарi:

Не обійшлося без миколаївців

В Одесі з величезним успіхом відбувається міжнародна виставка політичних та антивоєнних карикатур «Російський військовий корабель, йди нах*й!». Цю тему творчо розвинули та доповнили чотирьох десятків художників-карикатуристів з Ізраїлю, Польщі, Греції, Німеччини, Білорусі, Румунії, Індії, Швеції, Нідерландів, США, України, Франції, Австрії та навіть Росії.

На презентації виставки у Всесвітньому клубі одеситів у затишній штаб-квартирі на Маразліївській, 7 яблуку не було де впасти. Зібралися репортери провідних всеукраїнських телеканалів, шведські медійники, одеські та миколаївські газетярі, художники та військовослужбовці, майстри сцени.

Здається, ініціатор та організатор експозиції Ротарі-клуб «Одеса-Рішельє» у співдружності з Клубом одеських карикатуристів та Гільдією власкорів Одеси не очікували такого інтересу. Чи є місце для посмішок війни?

Виявляється, є, тим більше, у Південній Пальмірі.

«Війну навряд чи можна зупинити за допомогою гумору та сатири, незважаючи на відомий вислів про те, що людство, сміючись, розлучається зі своїм минулим. Але ми сподіваємося хоч на мить наблизити її закінчення або, принаймні, показати справжнє обличчя безумця і параноїка, який розв'язав цей кривавий похід в Україну, брехливість російської пропаганди, відсутність зародків людяності, моральності та моралі в окупантів та мародерів», – каже Олександр голова оргкомітету конкурсу, відомий одеський журналіст.

На виставку було відібрано близько двохсот робіт маститих карикатуристів та зовсім юних обдарувань. Частина художників вказала своє авторство, інші – з РФ – ретельно шифрувалися. Адже за подібне на батьківщині їх запроторять за ґрати.

Широко було представлено миколаївську тему. І якщо футболками з портретом Віталія Кіма вже давно торгують на Привозі, то образ голови миколаївської ОВА на одеському вернісажі – в новинку.

На презентації відомий миколаївський краєзнавець та історик Тетяна Чичкалюк нагадала про «туристичний» маршрут крейсера «Москва» та його миколаївське коріння.

Голова Миколаївського Ротарі-клубу Артем Ващиленко дякував Південній Пальмірі за гумор та за її водовози, які допомагають місту над Південним Бугом пережити тяготи водної блокади.

Журналісти «Миколаївських новин» знайшли час оцінити роботи та обговорили з колегами роботу у прифронтовій зоні. А потім разом з усіма насолодилися концертом музикантів із популярного гурту «Мамині діти» Олексія Семенищева та Валерія Черніса.

Виставка «Російський військовий корабель, йди нах*й!» триватиме до 19 травня, а потім вона вирушить у закордонне та всеукраїнське турне. «На зібрані благодійні внески будуть куплені бронежилети та амуніція для бійців тероборони», – каже директор Всесвітнього клубу одеситів Григорій Барац.

А щодо назви виставки і сам посил російського корабля «на три веселі літери», то він хоч їх скабрезен, але вже не так ріже слух і звучить цілком цензурно.