Навіщо РФ зробила чотири спроби взяти острів Зміїний

Острів Зміїний став ключем до відкриття другого фронту для РФ.

Острів Зміїний – це ключ до відкриття другого фронту, який може перетворитися на росіян на ще одну Чорнобаївку. Росія намагається використати острів як плацдарм для висадки морського десанту в Бессарабії», – пояснив військовий експерт Олег Жданов під час всеукраїнського телемарафону.

РФ спробувала відрізати території між Чорним морем та Дунаєм, від'єднавши Бессарабію від основної частини України та зруйнувавши ракетними ударами міста в районі Затоки. Жданов вважає, що РФ спробує розмістити на острові Зміїному системи ППО далекого радіусу дії, щоб знайти альтернативу знищеному крейсеру "Москва" з повітряного прикриття ескадри ЧФ РФ. "У них з'явиться шанс максимально близько підійти до берега і висадити десант", – вважає Жданов.

Жданов додав, що в такому разі росіяни мали б намір та можливість через Бессарабію пробитися до кордонів Молдови та посилити там свою групу військ. "Тоді це буде або першочерговим захопленням Молдови, а лише потім наступом на Одесу, або навпаки. Спочатку ворог спробує взяти Одесу, а потім захопить Молдову".

Жданов підкреслив, що саме це причина того, що навколо острова Зміїний розгорнулися жорстокі бої. Але Україні досить повного вогневого контролю над островом та недопуску висадки та розміщення там російських військ.

"Вибивати звідти їх повністю – немає сенсу. Досить того, що ми маємо над островом повний вогневий контроль. Висаджувати там гарнізон – це фактично квиток в один кінець, адже ми не маємо флоту, щоб утримувати оборону острова з моря". За оцінкою експерта, росіяни вчетверте намагаються висадитися на Зміїному і вчетверте зазнають вогневої поразки.