Постраждали майже все всі медичні заклади в Миколаєві, з окупованою Снігурівкою поганий зв’язок, – Максим Безносенко

Медична інфраструктура Миколаївщини продовжує працювати – начальник управління охорони здоров'я ОВА Максим Безносенко

За час військової агресії Росії по медичних закладах міста Миколаєва та Миколаївської області було нанесено ракетних, авіаційних та артилерійських ударів. Але окупантам вдалось зруйнувати медичну інфраструктуру. Начальник управління охорони здоров'я Миколаївської обласної військової адміністрації Максим Безносенко розповів про «Суспільне. Миколаїв» про поточну ситуацію.

За день обстріляли майже всі медичні заклади в Миколаєві
Від початку війн під обстріли потрапили майже всі медичні заклади.
«Перша лікарня постраждала від обстрілів, також міська лікарня №3. Бомба прилетіла до міської лікарні № 5. За один день до Миколаївської обласної дитячої лікарні були прильоти, до Центру екстреної медичної допомоги.
«Були обстріляні Миколаївська обласна клінічна лікарня, Миколаївський обласний будинок дитини і Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб. Це було за один день. Ворог відпрацював по всіх лікарняних закладах», – сказав Максим Безносенко.

Найбільше постраждала лікарня в Баштанці
«Ми ці збитки фіксуємо, ми їх передаємо до міністерства охорони здоров’я. По кожному пошкодженню складаються акти і вже з часом ми будемо обраховувати, яка шкода була заподіяна нашим лікарням у фінансовому еквіваленті. Поки можемо сказати за кількістю вибитих вікон, зруйнованих стін, потрощеного обладнання», – зазначив Максим Безносенко.
19 квітня через обстріл була пошкоджена будівля Баштанської лікарні.
«Я вважаю, що за останній час найбільше завантаження в Баштанській багатопрофільній лікарні, тому що вона ближче до зони конфлікту і туди везуть велику кількість поранених. Але на зараз в лікарні впораються з тим навантаженням, незважаючи на те, що частина лікарні була зруйнована», – поінформував Максим Безносенко.

Лікарям з окупованої Снігурівки зарплату за квітень виплатили
Снігурівська міська лікарня, за словами начальника обласного управління охорони здоров'я, продовжує працювати під окупацією.
«Я іноді отримую з ними зв’язок, раз-два на тиждень. Але у них є проблема з інтернетом мобільним зв’язком. Тому бути на постійному контакті немає можливості. Але, якщо війська РФ пропускають наші гуманітарні вантажі, то ми передаємо туди медикаменти. Я знаю, що лікарня працює. Я знаю, що вона виплатила заробітну плату за квітень», – сказав Максим Безносенко.

Приїжджали іноземні фахівці з досвідом військових дій
За словами Максима Безносенка, іноземні фахівці побували в Миколаєві, оцінили професіоналізм миколаївських лікарів.
«Приїжджають люди, які мають досвід військових дій у Лівії, Сирії, Афганістані. Але у нас не зруйнована інфраструктура. Вони звикли працювати в пустелі, де немає лікарні. Тому вони приїхали до пораненого, кудись відвезли, у наметі прооперували. Але у нас є лікарні, всі вони працюють, у нас є близько 80 машин швидкої медичної допомоги, укомплектовані медичними бригадами», – розповів Максим Безносенко.