9 травня США завдала по рашистам удару ленд-лізом – Байден підписав законопроект про підтримку України

У понеділок, 9 травня, президент США Джо Байден підписав законопроект про ленд-ліз для України.

Про це повідомляє прес-служба Білого дому. Законопроект про ленд-ліз та захист демократії в Україні, який був наприкінці квітня схвалений Палатою представників США, Джо Байден підписав у День перемоги над нацизмом. Процедура затвердження документа S.3522 проводилася у присутності віце-президента США Камали Харріс.
Програма ленд-лізу, яка востаннє використовувалася у Другій світовій війні, була відроджена Сенатом США на початку квітня 2022 року. 28 квітня Палата представників США голосами 417 конгресменів підтримала законопроект про ленд-ліз для України.
Документ дозволить Вашингтону швидше постачати Києву озброєння, транспорт, продовольство, медикаменти та інші необхідні речі на умовах оренди чи безоплатно.
Крім цього, програма ленд-лізу розширює повноваження президента США Джо Байдена у сфері укладання угод з Україною та прискорення постачання зброї української армії. Нагадаємо, програма ленд-ліз – це допомога, яку США надавали союзникам антигітлерівської коаліції у період від 1941 до 1945 років. Її можна перекласти з англійської мови як "давати в борг і в оренду" (Lend Lease).
У США тоді надали країнам Європи близько 60 мільярдів доларів допомоги.
На нинішні ціни ця сума становить 700 мільярдів доларів.