Миколаївцям обіцяють, що з понеділка із кранів потече вода

Коментарi:

Олександр Сенкевич запевняє, що вирішення проблеми водопостачання у місті вже на фінішній прямій. Про це градоначальник повідомив під час вечірнього ефіру у соцмережах.

Ситуація на контролі офісу президента і миколаївській владі встановили точні терміни. Мер ознайомив городян із алгоритмом подальших дій.

Отже, загальний обсяг системи водопостачання Миколаєва становить близько 150 тисяч кубометрів.

З 12 квітня (з того часу, як місто без води) система порожня. Тому спочатку труби потрібно промити, тому що за час простою вони заіржавіли. Процедуру проведуть водою із Південного Бугу. Тому що питної води із свердловин на такі обсяги не вистачить. І тому річкову воду очистять, прохлорируют, додадуть коагулянти – тобто. приведуть до стану, коли нею можна буде безпечно заповнити систему.

Після промивання почнеться водоскид – вода потече вулицями. Тому лякатися та обурюватися не треба.

На наступному етапі труби знову заповнять знезараженою водою з Південного Бугу, але пити її та готувати на ній не можна! Проте її можна буде використовувати для санітарних потреб.

Поступово річкову замінять водою із свердловин. Але скільки часу на це потрібно поки що сказати не можна. Може, 5 діб, а може й 39, – пояснив Сенкевич.

Ця вода також вважається технічною і далекою за складом від дніпровської, яку раніше подавав городянам «водоканал». Та вона може бути «небезпечною» для побутових приладів через підвищений вміст солей і мінералів. Наприклад, для пральних та посудомийних машин. Тому рекомендується додавати таблетки, що перешкоджають утворенню нальоту.

І мер обіцяв повідомити, коли з кранів потече вода, яку можна буде пити і вживати в їжу. Але, судячи з його пояснення, це станеться не скоро.

За термінами

На вихідні, 7-8 травня системи почнуть заповнювати водою з Південного Бугу.

З понеділка, 9 травня, очікується наповнення водою зі свердловин.

Тобто, у деяких районах міста вода із крана потече 9 травня. До четверга, 12 травня, технічна вода має бути по всьому місту.

До 15 травня проблема має бути вирішена, – Офіс президента

За словами мера, проблемою водопостачання у Миколаєві займалися на рівні президента. На це було виділено кошти із держбюджету. Поставлено завдання до 15 травня заповнити систему водою із свердловин.

Ціну не склали

Важливе питання скільки доведеться платити за таку послугу.

Мер пояснив, що за воду, яка непридатна для вживання, не треба платити. Але порадив (щоб розрахунки були точними) зафіксувати до понеділка свідчення лічильників та сплатити борги.

Новий тариф влада ще не склала.