Ворог хоче створити умови для наступу на лінії Херсон – Миколаїв, а в морі тримає напоготові «Калібри», – зведення Генштабу ЗСУ

Оперативна інформація станом на 18.00 4 травня

Триває 70-а доба героїчного протистояння Української нації. Противник продовжує наступальних дії у Східній операційній зоні з метою виходу на адміністративні межі Луганської та Донецької областей, а також розвинути наступ на Запорізькому та Криворізькому напрямках.
На Слобожанському напрямку тривають авіаційні удари та артобстріли по Харкову. Окупанти у Валуйському районі Бєлгородської області розгорнули допоміжний пункт управління 36-ї загальновійськової армії Східного воєнного округу.
У рамках посилення угруповання військ на зазначеному напрямку ворог здійснює переміщення особового складу з території Бєлгородської області.
На Ізюмському напрямку противник намагається перехопити ініціативу та проводить наступальні дії у напрямку Ізюм – Барвінкове, обстрілює позиції наших військ біля Грушувахи, Новой Дмитрівки та Курульки.
Крім того, противник зосередив до 40 вертольотів Мі-24 та Мі-8 на території Бєлгородської області у безпосередній близькості до державного кордону України.
На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджені на веденні наступу на населені пункти Лиман, Оріхове, Попасна, Велика Новосілка, Гуляйполе, Комишуваха та Оріхів.
На Лиманському напрямку противник здійснював безуспішні спроби закріпитись в населеному пункті Олександрівка.
На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели наступ у напрямку населеного пункту Воєводівка, успіху не мали.
На Попаснянському напрямку ворог намагався розширити контроль над населеним пунктом Оріхове, успіху не має.
Противник здійснює обстріли позицій наших військ практично уздовж усієї лінії зіткнення. Завдає авіаудари у районах населених пунктів Авдіївка, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Краматорськ і Гуляйполе.
Триває блокування та спроби знищення наших підрозділів в районі “Азовсталі” у Маріуполі. В окремих районах, за підтримки авіації, ворог поновив наступ, аби взяти під контроль території заводу. Успіху не має.
На Новопавлівському напрямку окупанти здійснили спробу штурму Новосілки. Вони зазнали втрат і відступили.
На Південнобузькому і Таврійському напрямках окупанти, силами підрозділів 8-ї та 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових військ чорноморського флоту, повітряно-десантних військ ведуть бойові дії з метою утримання тимчасово зайнятих територій. Вони намагаються створити умови для активізації наступальних дій у напрямках Херсон – Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг.
Поблизу українсько-російського кордону у районі Козіне Курської області перебувають підрозділи зі складу 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу.
Не виключається активізація обстрілів із зазначеного району по території Сумської області.
В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання чф рф продовжує виконувати завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку.
Не виключається можливість залучення зазначеного корабельного складу до завдання ракетних ударів по території України. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носія крилатих ракет морського базування “Калібр”.