Єврокомісія затвердила пропозицію до Ради ЄС щодо шостого пакету санкцій проти РФ

Офіційний представник Єврокомісії Ерік Мамер повідомив, що передана в Раду ЄС пропозиція ЄК щодо шостого пакету санкцій проти РФ була одноголосно затверджена членами виконавчої колегії ЄС.

"Підтримка комісії була повною", – сказав прес-секретар на брифінгу в Брюсселі. Мамер прокоментував голову ЄК Урсули фон дер Ляйєн щодо шостого пакету санкцій, який далі розглядають держави-члени ЄС спочатку на рівні комітету постійних представників країн Євросоюзу, а потім його офіційно затверджуватиме Рада ЄС.

Майбутнім рішенням Рада або прийме пропозицію Єврокомісії, або внесе низку змін, які вважатиме за необхідне. Щодо заходів скорочення постачання нафти з РФ, то Мамер нагадав слова глави ЄК, що "деякі держави-члени повністю залежать від імпорту російської нафти". Передбачається заборона російського нафтового імпорту "упорядкованим чином", тому, сказав прес-секретар, він утримається від коментування термінів.

Хоча, уточнив Мамер, фон дер Ляйєн загалом позначила період запровадження заборони на імпорт: шість місяців на сиру нафту і до кінця року – на перероблену.

"Комісія передбачає винятки для найбільш залежних країн, які не мають можливості для такого маневру. Ми повністю визнаємо, що деякі держави-члени, враховуючи їхнє географічне положення, перебувають у ситуації залежно від нафти, що доставляється з Росії. І ми визнаємо специфічний характер даної ситуації ", – продовжив представник ЄК.

"Голова вказала, що при здійсненні цих заходів буде чинитись певний тиск на Росію, уникаючи побічної шкоди для нас самих, а також для наших партнерів. На такій логіці засновано цю пропозицію", – пояснив Мамер.
Очевидно, нафтове ембарго вводитиметься поступово, а Угорщина та Словаччина, можливо, отримають ще й право на відстрочку до кінця 2023 року.
Нагадаємо, в ЄС розглядають крім ембарго також обмеження щодо банківського сектору, особливо Ощадбанку, та російської енергетики.