Вада в російських танках, через яку зриває вежу і гине екіпаж, відомий розробникам та ЗСУ

Коментарi:

Росіянам цей недоробок відомий, але вони вирішили нічого з цим не робити

Фотографії, на яких внаслідок влучення українською зброєю російським танкам відриває вежі, свідчать про проблему конструкції цієї техніки, відомої ще як "чорт в табакерці".

Про це пише УНІАН із посиланням на The Washington Post.

Несправність пов'язана з тим, як російські танки, зокрема Т-72, ​​зберігають та завантажують боєприпаси.

У цих радянських машинах всі снаряди розташовані по колу всередині башти. Коли ворожий постріл потрапляє у потрібну точку, колесо боєприпасів може швидко спричинити ланцюгову реакцію, відірвавши вежу від корпусу танків смертельним ударом.

Боєприпаси основного танка окупантів Т-72 знаходяться в автоматі зарядки карусельного типу прямо під головною вежею та членами екіпажу.

"Під час попадання у відсік, де зберігаються боєприпаси, гинуть усі члени екіпажу. Усі патрони – їх близько 40 – залежно від того, чи несуть вони повне навантаження чи ні – всі згорять. Усі будуть мертві", – розповів професор Військового коледжу армії США Роберт Еге. Гамільтон.

На думку експертів, українці знають про цю вразливість ворожих танків та вміло нею користуються.

Водночас є суттєва різниця між радянськими танками та танками західного виробництва.

"Американські танки довгий час приділяли першорядну увагу виживаності екіпажу, на відміну від російських. Насправді це просто різниця у конструкції відсіку для зберігання боєприпасів та різниця у пріоритетах", – зауважив Гамільтон.

Боєприпаси в більшості західних танків можуть зберігатися під підлогою башти, захищеної важким корпусом, або в задній частині башти. У той же час такий відсік у самій вежі є потенційно вразливим для влучення, вбудовані функції можуть запобігти "обезголовлюванню" танків.

За словами Гамільтона, у конструкції російських танків пріоритет віддають скорострільності, вогневої потужності, малопомітності, швидкості та маневреності, а не живучості людей.

Така техніка, як правило, легша і простіша, має більш тонку і менш досконалу броню, ніж у західного виробника.

Гамільтон додав, що для американських військових "якщо танк буде знищено, а екіпаж виживе, ви зможете створити новий танк швидше, ніж навчити новий екіпаж".

"Для Росії люди – такий самий витратний матеріал, як і машини. Росіяни знали про це 31 рік – треба сказати, що вони просто вирішили нічого з цим не робити", – підсумував експерт.