Олімпійський чемпіон із Миколаєва Абраменко розповів, як в один момент забув про радість медалі в Пекіні

Володар «золота» та срібла» Олімпійських ігор, миколаївський фрістайліст Олександр Абраменко в рамках проєкту «Разом до перемоги!» розповів де його застала війна, а також про реакцію рідні з РФ на повномасштабне вторгнення.

Була Олімпіада, всі думки були про неї, про виступ. Ми готувалися, знаходилися у селищі олімпійському, хотіли здобути медаль для нашої збірної. Вдалося це зробити, ми раділи, що фристайл приніс таку довгоочікувану нагороду. Я був дуже радий, що саме в День єдності, 16 лютого, вдалося порадувати українців цією медаллю.
Потім ми повернулися додому.
Я чув, що в новинах розповідають, мовляв, планується напад росії на Україну. Але, пам’ятаю, числа все переносили і переносили. Уваги не звертав особливої на це.
24 лютого мало відбутися нагородження в міністерстві оборони. Зранку я прокинувся і зрозумів, що нагородження не буде, бо почалася війна. Ось так я відразу ж забув про Олімпіаду, про срібло Олімпіади. Всі думки були про те, що відбувається у нас в країні.

- Після Ігор-2018, після Ігор-2022 активно обговорювалися ваші фото з Іллею Буровим. Чи було якесь спілкування з ним після початку війни, з іншими російськими спортсменами?
Ілля Буров єдиний, хто написав мені з російських спортсменів. Він хвилювався, питав чи в безпеці я. Я йому все розповів, показав як все відбувається, що відбувається. Він, звісно, розуміє, йому прикро, але якось виступити він не може, оскільки за це буде у них відповідальність. Не знаю яка саме, але він не може.
У вас дружина з Росії, очевидно, що у неї залишилися там рідні. Як вони сприймають це все?
У нас всі розуміють, що коїться, підтримують нас. Тому навіть розмов немає про те, що потрібно комусь щось доводити, всі і так розуміють, що відбувається.
Я так розумію, що в росії настільки довго була пропаганда, навіть настільки довго людей тримали в страху, що більшість просто боїться називати речі своїми іменами. Але, дійсно, думаю, більшість підтримує те, що відбувається. Тому що дуже багато дивляться телевізор. Також, не розумію, як це можливо взагалі (мати доступ до різних джерел інформації) і говорити, що це все нормально, не розуміти, що коїться.


- Як ви зараз ставитеся до вислову «братскіє народи», коли говорять про Україну і Росію?
– Думаю, що не мають права так говорити після того, що відбувається зараз між нашими країнами.

За матеріалами XSPORT