Миколаївщину окупанти хочуть приєднати чи до «Небесного міста», чи до «Таврійської губернії, – ГУР

До 9 травня сакрального для Кремля «дня перемоги» залишається всього тиждень.

На сході України тривають бої, але РФ поки що не вдається здобути перемогу в битві за Донбас. Справа йде до чергового зриву планів окупантів. На цьому тлі українським військовим важливо розуміти, чого чекати від ворога?

Відповіді саме це питання шукає Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки (ГУР) міноборони України. Із головним військовим розвідником спілкувалися журналісти НВ.

- У Херсоні росіяни 27 квітня мали намір провести псевдореферендум. Але їхні плани змінилися, нічого не сталося. Що вони планують робити із Херсоном?

- У росіян дуже сильний кадровий голод. Ті персонажі [потенційні колаборанти], на яких вони робили ставку перед війною, у багатьох випадках себе зовсім не виправдали. Деякі люди погодились на співпрацю. Але досить невисокий відсоток із тих, хто це зробив, справді здатний керувати хоча б якимось районом міста. Тому головна проблема – це кадровий голод. Далі питання: що вони хочуть створити? У здоровому глузді російського керівництва є дві ідеї, які вони плекають. Перша – це відтворення Таврійської губернії, що існувала нетривалий час за часів Російської імперії. Це територія Криму, Херсона, частково Миколаївщини та навіть трохи Донецької області та Запоріжжя, з адміністративним центром у місті Сімферополь. Це та ідея, яку вони зараз проштовхують. Друга ідея, яку рідко можна почути, однак вона має місце, це так зване Небесне місто. Це Одеська область, Херсонська область, частина Миколаївської області, Дніпро та частина Донецької області. Була така концепція. Ще раз кажу: це хворий розум. Ось ці дві божевільні ідеї, які вони серйозно сприймають і зараз намагаються відтворити.

- Із Херсона зараз вивозять зерно, трактори. Що Росія хоче там зробити? Голод?
– Звісно. Вони спробують зробити демографічну кризу, а потім гуманітарну. Тільки в цьому випадку вони зможуть упоратися з більшістю населення. Дуже легко маніпулювати настроями населення, якщо у людей відібрати все, а потім пропонувати гуманітарну допомогу. Щоб не витрачати мільйони, вони витрачатимуть копійки, даючи краєць хліба. – Окупанти побачили, що населення їх не сприймає і пішли таким шляхом?

- Не сприймає абсолютно. Вони пішли шляхом геноциду, нічого нового там немає.