Православний календар на травень 2022 року: які свята відзначаємо наприкінці весни

Коментарi:

Перший день травня припадає на другу неділю після Великодня, яка в церковному календарі зветься Антипасхи або неділі Хоми, бо Церква вшановує в цей день пам'ять святого апостола Хоми.

Як повідомляє Православна Церква України, 3 травня, у вівторок, відбуватиметься особливе загальноцерковне поминання всіх від віку покійних православних християн. Цей день ми називаємо Радониця – від слова «радість», якою ми ділимося з нашими рідними, душі яких уже у вічності, та вітаємо їх словами «Христос воскрес!».

У другу неділю травня відзначатимемо православний день жінок – День святих жінок-мироносиць, які були першими, кому з'явився Воскреслий Христос і потім повідомили цю радісну звістку апостолам.

Також в останній весняний місяць шануватимемо пам'ять багатьох святих: великомученика Юрія Переможця, апостолів та євангелістів Марка та Іоанна Богослова, праведного Іова Багатостраждального, рівноапостольних Кирила та Мефодія та інших.

25 травня відзначимо День тезоіменитства нашого Предстоятеля, Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Епіфанія.

А в останній день місяця – пам'ять святих отців семи Вселенських Соборів, яких Православна Церква вшановує, бо саме вони сформулювали та затвердили богословську основу християнського віровчення. Христос Воскрес!