Сашко з гірсько-штурмової бригади за один день із «джавеліна» підбив шість одиниць броньованої техніки

З кінця лютого він використав Javelin дев'ять разів, і жоден постріл не був «мимо».

Боєць 128-ї окремої гірничо-штурмової Закарпатської бригади за один день знищив з Javelin 6 одиниць російської бронетехніки.
Опанував нову зброю він всього за два дні, розповіли в 128 ОГШБр. Олександр – саме так звати вправного воїна – курси оператора протитанкової ракети NLAW пройшов у лютому. За два дні до початку вторгнення Росії він почав вивчати Javelin.
Закінчити повний курс навчання не встиг, бо вже 24 лютого його надіслали на передову. "Перші дні були дуже спекотними, постійно тривали жорсткі бої. Росіяни кинули проти нас величезну кількість техніки, скільки у нас було людей, стільки у них – техніки. Очевидно, розраховували на те, що якщо і нам і вдасться підбити пару одиниць, то на на них місце стануть десятки. Але не так сталося", – згадує початок нової фази війни Олександр.

На його рахунку – три російські танки, 5 БТР та одна МТ-ЛБ

З кінця лютого він використав Javelin 9 разів. Жоден постріл не був невдалим: вісім разів воїн знищив цілі, один раз пошкодив. На його рахунку – три російські танки, 5 БТР та одна МТ-ЛБ. Поразку шість цілей із 9дев'яти Олександр зробив протягом одного дня – 3 березня.

"Під час того бою екіпаж російського БТР засік мене на малій відстані і на максимальній швидкості рвонув у мій бік. Хотів задавити, але я відскочив, тому він тільки переїхав мою машину – всюдихід-пікап. Поки розвертався, я підготував Javelin, і водій, зрозумівши, що не встигає до мене доїхати, рвонув назад, я вистрілив у нього, але оскільки відстань була дуже малою, – близько 50 метрів – ракета тільки пошкодила колеса, словом, він зміг втекти, зате інші цілі не втекли. не розібрав, у прицілі було нечітко видно. Але горіли вони дуже яскраво", – згадує Олександр.

"Русня не шкодувала ні танки, ні людей"

Він каже, що закордонні протитанкові ракети нескладні у використанні. Від розпакування Javelin до першого пострілу проходить максимум півтори хвилини, тому що має спрацювати охолоджувач. Далі йде швидше: на заміну тубусів у пусковій установці йде всього секунд 30. "Без імпортної протитанкової зброї нам було б дуже важко стримати ворога. Адже у русні багато техніки, і вона її не шкодувала – ні танки, ні людей. А зараз зовсім по-іншому.
Ворог знає, що у нас Javelin та NLAW, боїться їх як вогню, і цей страх його стримує, деморалізує”, – каже Олександр.
Він розповідає: воює, зокрема, і за своїх близьких – кохану дружину та 3-річного сина. "Він уже говорить і багато чого розуміє. Каже телефоном: "Тату, повертайся спати додому, ти вже втомився". Я обов'язково повернуся", – обіцяє воїн.