Невдоволення російських еліт війною з Україною зростає. Може початися велика битва всередині РФ, – WP

Коментарi:

Після двох місяців розв’язаної РФ війни російська еліта перестає відмовчуватися і йти на поступки, а її невдоволення вторгненням в Україну зростає. Про це пише Washington Post, посилаючись на російських олігархів і чиновників.

Як зазначає видання, особливо активно проти політики Кремля висловлюються ті, хто розбагатів до приходу Путіна до влади. Щонайменше чотири таких олігарха покинули Росію.
Також, не менше чотирьох високопоставлених чиновників подали у відставку і покинули РФ, найбільш високопоставленим з них є Анатолій Чубайс.
В інтерв’ю WP кілька російських олігархів, банкірів, високопоставлених чиновників і колишніх чиновників, які говорили на умовах анонімності «через страх помсти», розповіли, що були «ошелешені» рішенням Путіна. Близьке коло російського лідера, за їхніми словами, тепер складається в основному з силовиків.
«За один день вони знищили те, що було побудовано за багато років. Це катастрофа”, – сказав один з 37 найбагатших бізнесменів Росії, які були запрошені на зустріч з Путіним через кілька годин після того, як він почав війну 24 лютого.
“Всі сиділи розчавленими”, – каже інший бізнесмен. “Я ніколи не бачив їх такими приголомшеними. Деякі з них навіть не могли говорити”, – стверджує ще одне джерело. Співрозмовники WP кажуть, що чекали Путіна в Катерининському залі Кремля більше двох годин, і для деяких з учасників зустрічі це стало моментом, коли вони зрозуміли, «що для їх бізнес-імперій все закінчилося».
Один з бізнесменів сказав газеті, що він тепер очікує “канібалістичних” заходів у порівнянні з більш раннім «вегетаріанським» періодом.
За словами співрозмовників видання, рішення Путіна почати повномасштабне вторгнення в Україну приголомшило не тільки мільярдерів, але і всю російську еліту, в тому числі високопоставлених технократів і деяких співробітників служб безпеки РФ.
Один з російських олігархів сказав, що про рішення Путіна знали тільки Сергій Шойгу, глава Генштабу Валерій Герасімов і деякі співробітники ФСБ. Більшість чиновників “думали, що це обмежиться діями в Донецьку і Луганську, і саме до цього вони готувалися”.
WP також зазначає, що невдачі російських військ у війні призвели до зростання тривожних настроїв і в силовому блоці. Одне з джерел зазначило особисто Шойгу. “Вони всі хочуть нормального життя. У них є дома, діти, онуки. Їм не потрібна війна. Вони не самогубці. Всі хочуть добре жити, щоб у їхніх дітей було все і вони могли подорожувати найкрасивішими місцями», — сказав співрозмовник газети.
У той же час деякі бізнесмени, що залишилися в Росії, прагнуть «тільки залишитися неушкодженими». “Ви можете не підтримувати війну, але ви повинні мовчати і бути зі своїми співвітчизниками, тому що ваші солдати вмирають”, — сказав один з учасників зустрічі 24 лютого.
“Я не знаю, у кого є яйця, щоб дати відсіч”, — сказав ще один топ-менеджер. Він додав, що якщо війна затягнеться і невдачі продовжаться, то «почнеться велика битва всередині Росії».