В Іспанії загинув за дивовижних обставин ще один газовий олігарх з Росії

Коментарi:

У ланцюжку загадкових смертей колишніх та нинішніх топ-менеджерів ще одна ланка

Син російського олігарха Протосені заявив, що його родину вбили.

Про це 26 квітня повідомило газета Daily Mail.

Російський мільйонер, колишній головбух другий за розмірами газової компанії Росії – "Новатек", Сергій Протосеня, а також його дружина та дочка були знайдені мертвими на віллі в Іспанії. Вони були вбиті за допомогою ножа та сокири.

Син Сергія Протосени – Федір вважає, що його батько не міг убити свою сім'ю, пише Daily Mail.

Тіло 55-річного екс-головного бухгалтера найбільшої в РФ приватної компанії з видобутку газу "Новатек" було знайдено 21 квітня в іспанському селищі Льорет-де-Мар, у провінції Жирона, де він із сім'єю готувався святкувати Великдень. Віллу у курортному селищі Протосеня купив близько 10 років тому. З компанії "Новатек" він пішов власником солідного статку в 400 мільйонів євро.


Нагадаємо, це вже не перший топ-чиновник, який має відношення до Російської Федерації, і який протягом останніх кількох місяців кінчає життя самогубством, у тому числі, прихоплюючи із собою на той світ усю сім'ю.

Особливий відмінок відзначається серед топ-менеджерів (як нинішніх, так і колишніх) найбільших газових компаній Росії – "Газпром" та "Новатек". У всіх випадках слідчі вбачають ознаки самогубств.

Так, наприкінці січня помер 60-річний Леонід Шульман, голова транспортної служби "Газпром інвест". Тіло управлінця знайшли у ванній кімнаті його будинку, яке знаходиться у селищі Ленінський (Ленобласть). Поруч із Шульманом була записка, в якій він скаржився на біль у зламаній нозі.

Приблизно через місяць, у лютому, в тому ж таки Ленінському виявили труп Олександра Тюлякова, заступника гендиректора Єдиного розрахункового центру "Газпрому" з корпоративної безпеки. Тіло знайшли в петлі і біля нього теж лежала записка – її зміст не розголошується.

На початку березня було знайдено повішеним у гаражі власного маєтку Вентворт (англійське графство Суррей) російський олігарх Михайло Уотфорд. Поліція вважає його смерть "нез'ясовною". Але згодом схилилася до того, що 66-річний мільярдер вчинив суїцид. Михайло Вотфорд, уроджений Михайло Толстошея, зробив стан на видобутку нафти та газу. На початку 2000-х він емігрував до Великобританії, змінив громадянство та ім'я та зайнявся нерухомістю.

У квітні у московській квартирі виявили мертвим колишнього віце-президента «Газпромбанку» Владислава Аваєва, а також його дружину та доньку. Всі троє мали вогнепальні поранення. За попередньою версією, Аваєв дізнався про зраду дружини, після чого розправився із сім'єю та застрелився.

27 квітня віце-президент "Газпромбанку" Ігор Волобуєв, який виїхав із Росії в Україну після початку війни, розповів в інтерв'ю виданню The Insider, що Аваєва вбили.

При цьому, у смерті Аваєва було дивно також те, що він мав зв'язки з вищим військовим керівництвом держави. І помер він практично одночасно з іншим колишнім високопосадовцем, який мав великі контакти у вищих військових колах Росії – директором Служби зовнішньої розвідки В'ячеславом Трубніковим. Щоправда, Трубніков, за повідомленнями, помер своєю смертю.