Вчений з Інституту теоретичної фізики у Ватерлоо заявив про можливість подорожей у часі

Гіпотезу подорожей у паралельні часові лінії запропонував фізик із Канади Барак Шошані.

Шошані працює в Інституті теоретичної фізики у Ватерлоо. Він визнав, що подорожі в часі можуть бути можливими, але з однією умовою: якщо переміщатися в паралельні часові лінії. Висновки Шошані опублікував журнал SciPost Physics Lecture Notes. Фізик пише, що подорожі у часі мають дві основні проблеми. Як припускають дослідники, для машини часу потрібна матерія з негативною енергією. Теоретично її можна створити, але у мізерних кількостях. І водночас ніхто не довів, що цю матерію не можна отримати в кількості, яку вистачить для подорожей у часі.

І не доведено, що без неї взагалі не можна обійтися. Ще одна проблема полягає в тому, що під час подорожей у часі виникають парадокси. Найзнаменитішим є парадокс несуперечності — коли відбувається щось, що змінює минуле, але сама зміна запобігає цій події. Але парадокси, як зазначає Шошані, це лише теоретичне поняття, яке вказує на неспроможність теорії.

Парадокси мандрівника у часі мають на увазі, що подорож неможлива. Намагання усунути їх зробив космолог Ігор Новіков. Він запропонував принцип самоузгодженості. Новіков стверджує, що у минуле подорожувати можливо, але не можна його змінити. Проте Барак Шошані показав, що є парадокси, які неможливо дозволити, дотримуючись і принципів Новікова.

Однак це можна робити, якщо припустити, що існує безліч паралельних часових ліній. Тобто мандрівник у часі потрапляє до минулого, яке знаходиться в іншій часовій лінії. Там він може робити все, що завгодно і при цьому події в початковій тимчасовій лінії не зміняться.

Хоча гіпотеза існування безлічі світів існує в рамках інтерпретації квантової механіки Еверетта, Шошані та його студенти нині працюють над теорією подорожей у часі, повністю сумісною із загальною теорією відносності.