Батьківські суботи та поминальні дні у 2022 році: коли відвідують могили рідних

Коментарi:

Що потрібно робити у поминальну суботу і коли відзначаються скорботні дати у 2022 році

Батьківська субота – це особливий день у церковному календарі, коли віруючі вшановують покійних рідних та близьких. Усього протягом року є 8 таких днів: два – Вселенські, тобто для поминання всіх; три – під час Великого посту, та три – приватні.

Коли буде найближча батьківська субота та всі інші поминальні дні

Усі поминальні суботи, окрім однієї (9 травня), мають рухливі дати.

У 2022 році поминальні батьківські суботи випали на 26 лютого (М'ясопустна субота), 19 та 26 березня, 2 квітня (поминальні суботи Великого посту), 3 травня (Родониця) та 9 травня, 11 червня (Троїцька субота) та 5 листопада (Димитріївська) ).

У народі також відзначається Покровська батьківська субота (2022 року вона проходить 8 жовтня) та Михайлівська батьківська субота (2022 року – 19 листопада), але у православному календарі немає таких поминальних днів – це виключно народна традиція.

Батьківська субота: як поминати і коли йти до храму

Головне, що треба робити у батьківську суботу – молитися за душу покійного. Священики закликають для цього сходити до церкви на заупокійну літургію або навіть замовити панахиду. Але можна прочитати молитву та вдома.

У храмах заупокійні служби найчастіше розпочинаються з вечора п'ятниці. Але головне поминання все одно відбувається суботнім ранком – на літургії.

Поминальний обід канонами церкви не регламентується (можна подавати будь-яку страву з огляду на те, пісний чи це день), головне – поміркованість.

Навіщо у батьківську суботу до храму приносять їжу

Ця традиція пішла з часів, коли поминальні трапези були спільними. У наші ці традиції – своєрідна жертва церковнослужителям.

Продукти "на помин душі" бажано вибирати тривалого зберігання (олія, борошно, крупи і так). Небажано нести м'ясні продукти та алкоголь. Можна замінити їжу грошовим пожертвуванням.
Чи треба в батьківську суботу їздити на цвинтар

Якщо вибір стоїть між відвідуванням храму та поїздкою на могилу (наприклад, не вистачає часу і на те, і на інше), то священики наполягають саме на відвідуванні церкви.

Але після молитви у храмі можна поїхати помолитися і на цвинтарі. Над могилою читають 17-ту кафізму Псалтирі або літію, можна замовити панахиду у священика.