"Кадировці" залізли на велике аграрне підприємство на Херсонщині, а вкрадене зерно вагонами вивозять через Кримський міст

Підрозділ армії Росії "кадировці" захопили підприємство "Агро-Співдружність", що обробляє близько 20 тисяч гектарів землі в Генічеському районі Херсонської області.

Про це повідомила уповноважена Верховна Рада України з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, на Херсонщині окупанти спустошили елеватор у селищі Новоолексіївка та вивезли все зерно до окупованого Криму. Також було помічено поїзд, на вагонах якого було написано «зерно». Він виїжджав із півострова через Керченський міст.

«Дії РФ на окупованих територіях – це військовий злочин, визначений статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду, та порушення норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Звертаюся до комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну врахувати ці факти злочинів і порушень прав людини в Україні», – написала Людмила Денисова.

І на окупованих територіях сходу окупанти крадуть зерно. У Сватівському районі Луганської області окупанти змушують аграріїв розпочинати посівні роботи. Обіцяють безкоштовні паливно-мастильні матеріали, проте потім зібраний урожай буде «націоналізовано» в окупантах.

А фермерам належатиме лише невелика частина вирощеного врожаю. «Аграрії не підтримують таку пропозицію, через що влада так званої «ЛНР» чинять тиск на них, погрожують конфіскувати сільгосптехніку, посівний матеріал та ув'язнити», – зазначила Людмила Денісова.