Страсна п'ятниця 2022. Що категорично не можна робити, традиції

Коментарi:

Великою або Страсною називається п'ятниця на Страсному тижні – останньому тижні перед Світлою Христовою Неділею. 2022 року вона випадає на сьогодні, 22 квітня.

Страсна п'ятниця у християн – день жалоби та скорботи. Саме цього дня Ісуса засудили та засудили до страти. Його розіп'яли на горі Голгофі, хрест на яку він ніс сам. Спогади віруючих цього дня присвячені саме хресним стражданням Спасителя, болісній смерті, зняттю з хреста та похованню.

Смерть на хресті на той час була найганебнішою і болісною. До такої страти засуджували лише найзапекліших злочинців. Болі розп'ятих були настільки нестерпими, що навіть самі кати не могли дивитися на такі страждання, вони давали засудженим питво з домішками речовин, які притупляли свідомість і біль. Христос же відмовився від такого напою, прийнявши всі муки сповна за гріхи людей.

Богослужіння у храмі у Страсну п'ятницю

У храмах усі богослужіння у Велику п'ятницю присвячені спогадам страждань та хресної смерті Ісуса Христа. Цього дня не служить Божественна Літургія. Вважається, що вона зроблена Христом на хресті. На Утрені читається 12 євангельських читань, які розповідають про події цих днів. Парафіяни стоять із запаленими свічками і не гасять їх до приходу додому.

Вранці відбувається Царський Годинник, співаються особливі тропарі і читаються старозавітні пророцтва, Апостол і Євангеліє.

На вечірні, в годину смерті Ісуса Христа – близько 15:00 години, в середину храму виносять Плащаницю – плат із зображенням Ісуса, що лежить у труні. Вона знаходиться там три неповні дні, як нагадування про три дні, проведені Христом у труні.

Чого не можна робити і що можна у Велику П'ятницю

Віруючі цього дня дотримуються найсуворішого посту. До виносу Плащаниці – повне утримання від їжі, після – дозволено трохи хліба та вода.

Це найсумніший день у православному календарі, тому у Страсну П'ятницю не прийнято влаштовувати гучних свят та урочистостей.

Необхідно утриматися від важкої роботи по дому.

Не можна прати, шити, в'язати, займатися рукоділлям.

А ось пекти у Велику П'ятницю можна. Уважається, що випічка в цей день здатна зцілювати від хвороб. Так що випікати паски в цей день можна.