Допомога з безробіття отримають навіть не звільнені з роботи. В Україні змінили порядок нарахування допомоги

Коментарi:

На годину війни в Україні спростили процедуру набуття статусу безробітного та призначення допомоги з безробіття.

Це стало можливим після прийняття Верховною Радою закону № 7275.

У пояснювальній записці до законопроекту також йдеться, що розроблена законодавча норма дозволить не лише врегулювати процес визнання особи безробітним, а й сприятиме загальному відновленню ділової активності всередині країни з метою створення нових робочих місць.

Таким чином, в період військового стану плюс 180 днів після його скасування держоргани можуть надавати ВПО статусу зарегистрированного безробітного в обхід стандартних вимог, при цьому такий статус може бути схвалений навіть у разі, якщо заявник не розірвав трудового договору з роботодавцем. Документ також регламентує граничний розмір допомоги безробітним у розмірі не більше ніж 1,5 мінімальної зарплати.

Гроші можуть нараховуватися на рахунок заявника та без необхідності відвідування ним центру зайнятості. Соціальна допомога буде виплачуватись як тимчасово переміщеним особам, так і громадянам, які перебувають на тимчасово окупованих або оточених територіях. У свою чергу підприємства, які прийматимуть на роботу ВПО, зможуть отримати від держави часткову компенсацію витрат на оплату їхньої праці.