ЗСУ отримали "Вампіри", які допоможуть влаштувати нову "Чорнобаївку" росіянам

Коментарi:

Для України відкрився "воєнторг", в якому наша армія може отримати в тому числі на порядок покращену версію РСЗВ "Град"

Збройні Сили України отримали партію реактивних систем залпового вогню RM-70 Vampire чеського виробництва, що має калібр 122 мм.

Про факт поставки цих РСЗВ Defense Express стало відомо із власних джерел. Кількість поставлених систем та їх модифікація не розкривається, із зрозумілих причин – нехай ворог сам "ламає голову" при підрахунках, наскільки ця поставка посилила ЗСУ.

Є базова версія RM-70 Vampire, котра "зі старту" має одразу декілька особливостей, що вигідно вирізняють цю систему від БМ-21 "Град" – бульдозерний відвал для самоокопування, броньована кабіна для екіпажу, опція із установкою кулемету для ураження повітряних та наземних цілей, а головне – можливість автоматичної перезарядки реактивних снарядів. Для цього направляючі RM-70 потрібно поставити у горизонтальне положення, і механічна система перезарядки сама "втягуватиме" реактивні снаряди, без додаткових зусиль від обслуги РСЗВ.

До речі, чеський ОПК уже розробив та готовий продавати і найновітнішу версію RM-70 Vampire, оснащену вдосконаленою системою управління вогнем, що цілком дозволить влаштувати оркам нову "Чорнобаївку", по цілевказівці від Bayraktar TB2.

При цьому ж ЗСУ отримали свої RM-70 Vampire із умовного "воєнторгу". Бо формально, за даними The Military Balance 2021, таких РСЗВ в армії Чехії нема.