Залишки бригади морських піхотинців РФ, знищеної у степах Миколаївщини, пишуть рапорти про відмову від «спецоперації», – Генштаб ЗСУ

Оперативна інформація станом на 6.00 19 квітня

Триває 55 доба героїчного протистояння Українського народу.

Противник намагається продовжувати наступальні дії у Східній операційній зоні для встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей, а також утримання сухопутного коридору з Кримом. Не припиняються ракетно-авіаційні удари по цивільних об’єктах на всій території України.
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін не фіксується.
Білорусь продовжує надавати свою територію для завдання авіаційних ударів по території України.
Ворог продовжує перекидання озброєння, військової техніки до України з центральних і східних регіонів РФ. Поряд з бойовими підрозділами здійснює перекидання підрозділів забезпечення, розгортають логістичні центри та створюють польові бази ремонту техніки.
На Слобожанському напрямку продовжує часткове блокування Харкова, здійснює перекидання додаткових зенітних ракетних дивізіонів ЗРК “Тор” до Харківської області. Водночас, у прикордонній Бєлгородській області для прикриття основних пунктів управління, a також тилових районів розгорнуто зенітні ракетні дивізіони С-400 та С-300.

На Ізюмському напрямку ворог веде наступальні дії на лівому березі річки Сіверський Донець. На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти активізували наступальні дії уздовж всієї лінії зіткнення.
Основні зусилля ворога зосереджені на прориві оборони наших військ у Луганській та Донецькій областях, а також встановленні повного контролю над Маріуполем.
На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на виході до адміністративну межу Херсонської області. Окупанти намагаються вести наступальні дії в районі Олександрівки. Противник не припиняє обстріли цивільних об’єктів у Миколаєві.

У Слобожанському та Донецькому операційних районах агресор проводить наступальні та штурмові дії на окремих напрямках.

На території Донецької та Луганської областей захисниками України за минулу добу відбито сім атак ворога, знищено 10 танків, 18 одиниць броньованої та 8 одиниць автомобільної техніки, артилерійську систему, а також міномет з розрахунком.

Угрупованням Повітряних Сил ЗСУ за попередню добу було уражено сім повітряних цілей: один літак, чотири БПЛА та дві крилаті ракети.

Вражають втрати 126-ї бригади берегової оборони Чорноморського флоту – до 75 процентів. На початок війни чисельність бригади складала дві тисячі чоловік Пункт її дислокації – село Перевальне Сімферопольского району.
В кінці березня там поховали близько ста військовослужбовців. Ліквідовано їх в Миколаївській області. Вони форсували Південий Буг, йшли на Вознесенськ. Там їх і накрили бійці Львівська 80-а десантно-штурмова бригада. Окупанти там загубили командно-штабну машину, два «Гради», бронетехніку.
810-а окрема гвардійська ордена Жукова бригада морської піхоти втратила 158 військовослужбовців вбитими, близько 500 пораненими, а 70 осіб вважаються зниклими безвісти. Командира бригади полковника Шарова було ліквідовано біля Маріуполя. Цей підрозділ дислокується в окупованому Севастополі.
Значна частина військовослужбовців зазначених бригад написала рапорти на відмову від участі у так званій "спеціальній операції".