Розслідувачі CIT: окупанти обстрілювали Миколаїв касетними боєприпасами

Коментарi:

Російські військові вели масовий вогонь по житлових будинках і території підприємства "Зоря"-"Машпроект". Снаряди потрапили в автомобіль, двори приватного сектора і в район зоопарку.

Російська армія обстріляла житлові масиви Миколаєва касетними реактивними снарядами, які заборонені відповідною Конвенцією. Про це повідомила група розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT), посилаючись на відеофіксацію події очевидцями.

Окупант масово обстрілював житлові будинки і територію підприємства"Зоря"-" Машпроект", яке виробляє корабельні двигуни, з реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) "Смерч".

На фотографіях видно, як боєприпаси потрапили в машину і на територію мікрорайону міста.

Деякі кадри демонструють хвостові частини і залишки касетних бойових частин ракет РСЗВ "Смерч" і "Ураган".

"Застосування реактивних систем залпового вогню і касетних боєприпасів по житлових кварталах можна розцінити як невибірковий напад і, відповідно, військовий злочин", – нагадали розслідувачі.

За словами мешканки Миколаєва, мінімум одна ракета впала на трамвайній зупинці в районі заводу"Зоря". Група CIT перевірила і підтвердила геолокацію.

"Судячи з кута, під яким ракета увійшла в асфальт, вона прилетіла з південно-східного напрямку, з боку передбачуваних позицій російських сил", – йдеться в повідомленні.

Ще один обстріл ворог здійснив за застарілими розвідданими, зазначили фахівці.

Імовірно, стріляли з РСЗВ по приватному сектору в районі Балабанівка в 3 кілометрах від порту Ольвія, який використовував "Укроборонпромом" для відвантаження експортної військової продукції. У грудні минулого року порт передали в концесію катарської компанії.

Розслідувачі CIT не виявили потенційних військових цілей на місці інших обстрілів, наприклад в районі Миколаївського зоопарку.

"Ми припускаємо, що, як і у випадку з Харковом і Черніговом, після провалу спроб взяти місто з ходу Миколаїв очікують обстріли і авіаудари, можлива мета яких — зломити опір захисників, не рахуючись з втратами мирного населення", – уклали в СІТ.

Касетні боєприпаси призначені для вивільнення або розкидання безлічі розривних суббоєприпасів, які покривають велику площу. Такі снаряди становлять особливу загрозу для мирного населення. Конвенція з касетних боєприпасів, підписана 3 і 4 грудня 2008 року в Осло і набула чинності 1 серпня 2010 року забороняє використовувати, виробляти і передавати касетні боєприпаси. Росія, США, Індія, Ізраїль, Пакистан, Китай і Південна Корея не приєдналися до цієї Конвенції.

Зазначимо, що це не єдиний випадок використання російськими окупаційними військами касетних боєприпасів. Під час обстрілу Харкова 25 лютого заборонені снаряди застосували на території Харківського авіаційного заводу.