Комуналка і податки під час війни: платити чи не платити?

Коментарi:

З початком російської агресії деякі українці залишилися без стабільного джерела доходу, багато хто зіткнувся з невизначеністю з приводу майбутніх заробітків. Експерти розповіли, як правильно в цій ситуації вчинити з комунальними платежами, податками та іншими обов'язковими відрахуваннями.

Комуналка

Експерт з питань в області ЖКГ Христина Ненно в коментарі» Сегодня " заспокоїла, що за комуналку можна не платити, якщо немає такої можливості. Пеню нараховувати не будуть, непоправних наслідків для неплатника також не настане. "Це воєнний стан, все заморожено-пені не буде. Нехай думають, як вижити, допомогти військовим і відбудувати країну», — рекомендує Ненно.

У "Нафтогазі" визнають, що частина споживачів у лютому справно заплатила за газопостачання. Всім іншим компанія рекомендує оплачувати рахунки по можливості.

«Висловлюємо величезну подяку нашим клієнтам, які навіть у такий складний час продовжують справно платити за газопостачання. Люди, ви-неймовірні!"- заявляють представники "Нафтогазу". Одночасно компанія просить дбайливо витрачати блакитне паливо, оскільки у зв'язку з військовою агресією Росії є високі ризики підвищення ціни на газ на європейських ринках.

Податок

Керівництво Державної податкової служби підтвердило, що військова агресія РФ і введення воєнного стану вважаються форс-мажорною обставиною. Отже, платників податків не штрафуватимуть за прострочення по податках і зборах, несвоєчасне подання звітності, затримку з реєстрацією податкових та акцизних накладних.

«У період дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) податкові перевірки не починаються, а розпочаті перевірки зупиняються. Штрафні санкції за порушення законодавства по РРО не застосовуються», — запевнили в податковій.

Сплатити податки, збори потрібно буде після завершення форс-мажорних обставин. Поки ж платників податків просять виконувати свій обов'язок по можливості, в ідеалі — не чекаючи дедлайну, тим більше, що від перераховуваних податків залежить фінансування Збройних Сил України.

Нагадаємо, раніше було оголошено, що незважаючи на введення воєнного стану в Україні, пенсії та соціальна допомога будуть виплачуватися.