Ким виявився гвардієць, який розстріляв нацгвардійців на "Південмаші"

Коментарi:

В Україні стався свій" колумбайн " – тільки в армії.

Вночі в Дніпрі солдат-призовник відкрив стрілянину по нацгвардійцям, які охороняли завод" Південмаш", і зник зі зброєю.

В результаті загинули п'ятеро людей і ще п'ятеро були поранені. Була оголошена спецоперація"Сирена". Через кілька годин його затримали.

Взяв автомат зі збройової і відкрив стрілянину

Вночі 27 січня, о 03:40, на території заводу "Південмаш" пролунала стрілянина. За даними поліції, під час видачі зброї з невстановлених причин солдат-строковик Артем Рябчук відкрив вогонь по караулу Нацгвардії з автомата Калашникова і втік.

На той момент у Вартовій перебували понад 20 осіб. В результаті загинули п'ятеро людей-четверо військових і одна цивільна жінка. Ще п'ятеро були поранені.

Коли один чоловік виходить, то солдат, що стояв у коридорі, стріляє в нього на порозі. Потім стріляє у другу людину в кімнаті. Після цього видно, як він робить ще кілька пострілів у коридорі, тікає. Потім забігає в кімнату, відстрілюється від когось з коридору. Добиває пострілом лежачого на порозі, вистачає з шафи кілька предметів, схожих на ріжки до автомата.

Виходить і незабаром повертається з рюкзаком. В руці у нього автомат. У рюкзак він вигрібає ріжки з автомата зі збройової шафи і йде.

За словами спікера Нацгвардії Руслана Музичука, у поранених військових травмовані кінцівки, а одна із загиблих – працівниця заводу.

Серед загиблих військовослужбовців: 33-річний Олександр Буганов, 21-річний Артем Левковський, 24-річний Олександр Драган, 19-річний Леонід Черник. Цивільна загибла-жінка 1986 року народження.

Радник глави МВС Антон Геращенко розповів, що серед поранених є 22-річна військовослужбовець Нацгвардії, в яку Стрілець випустив три кулі.

"Дівчина отримала поранення в коліно в плече і найважче в живіт. Зараз хірурги лікарні Мечникова борються за її життя. Вона втратила більше трьох літрів крові.

Ще один її товариш по службі, який отримав поранення в черевну порожнину, також знаходиться у важкому стані.

Життя інших двох поранених, доставлених до лікарні Мечникова, за оцінками лікарів поза небезпекою.

У важкому стані перебуває також військовослужбовець НГУ доставлений в 16 міську лікарню. У нього поранення в груди, в стегно і в плече", – написав Геращенко в Facebook.

Мотиви скоєння злочину поки невідомі.

Але в МВС вже заявили, що перевірятимуть чи не стала стрілянина помстою за невтомні стосунки (тобто, за дідівщину).

Як шукали і знайшли Дніпровського стрілка

З ночі був оголошений план-перехоплення "Сирена". Солдата оголосили в розшук.

Після події "Південмаш" оточила патрульна поліція, на місці працювали експерти. Працівники ракетобудівного підприємства не могли потрапити на зміну.

Упіймання стрілка підтвердив глава МВС Денис Монастирський. Під час затримання він кинув зброю на землю після попереджувальних пострілів.

Пізніше стало відомо, що Рябчук сам зв'язався з правоохоронцями і здався їм. Про це повідомив заступник директора ДБР у Полтаві Володимир Шило.

За його словами, Рябчук, перебуваючи в селі, попросив випадкову жінку зв'язатися з поліцією і повідомити про його місцезнаходження. Весь цей час при Рябчуку був автомат.

Як повідомив глава МВС, буде створена спеціальна комісія, яка вивчить обставини події на" Південмаші", щоб розстріл солдатів, подібний до того, який стався сьогодні вночі на Дніпропетровщині, не повторилося надалі.

"Також будуть вивчатися обставини проходження Артемом Рябчуком військово-медичної комісії, його психічний стан на момент видачі допуску до зброї.

Після вивчення умов і обставин призвели до трагедії будуть зроблені висновки. У тому числі кадрові", – повідомив Монастирський, натякнувши на звільнення тих, хто видав хлопцеві довідку про придатність до служби з доступом до зброї.

Проти керівництва Нацгвардії відкрили кримінальне провадження

Тим часом проти керівництва Нацгвардії відкрили кримінальне провадження через службову недбалість, яка могла стати причиною трагедії в Дніпрі.

Директор ДБР Олексій Сухачов заявив, що посадові особи Головного управління Нацгвардії в умовах особливого періоду недбало ставилися до військової служби при організації заходів з охорони важливих державних об'єктів, об'єктів критичної інфраструктури, органів держвлади.

Чим відомий Стрілець Артем Рябчук

У МВС розкрили особу строковика-Артем Рябчук, 2001 рік народження. Його призвали з міста Ізмаїл Одеської області. Він виріс без батька. Про це написав у Facebook радник глави МВС Антон Геращенко.

За його словами, слідство з'ясовуватиме, що послужило мотивом для того, щоб вчинити злочин. В першу чергу буде вивчатися питання Чи не піддавався військовослужбовець психологічному тиску в колективі. А також, як він пройшов медкомісію за висновками якої йому було надано право доступу до бойової зброї.

У будь-якому випадку, пообіцяв Геращенко, покарання буде "найжорстокіше".

Під час служби в Дніпрі в обов'язки "стрілка" входила охорона території заводу "Південмаш".

Як пишуть ЗМІ, Рябчук закінчив Ізмаїльський аграрно-технічний коледж. До служби працював комірником у приватній фірмі.