На Ташлицькій ГАЕС встановлюють блочний трансформатор для пуску агрегата №3

Комментарии:

Вже за місяць має відбутися пробний пуск третього агрегата Ташлицької гідроакумулювальної електростанції. Днями на об’єкт надійшов один з найважливіших елементів схеми – блочний трансформатор.

Цей вузол потрібен для перетворення та подальшої передачі виробленої потужності. Генератор агрегата видаватиме напругу 15 кВ, а завдяки блочному трансформатору вона підвищуватиметься до 330 кВ і надходитиме до відкритого розподільчого пристрою, а звідти вже – в об’єднану енергосистему.

«Обладнання ПАТ «Запоріжтрансформатор» вже більше 25 років використовується на Олександрівській ГЕС, а також для обох гідроагрегатів Ташлицької ГАЕС. Виробник забезпечив стабільний зворотній зв’язок та технічну підтримку. Претензій за час експлуатації запорізьких блочних трансформаторів у нас немає. Сподіваємось, що і новий пристрій, який тільки-но прибув на майданчик, працюватиме роками без зауважень», - підкреслив головний інженер Каскаду ГЕС-ГАЕС Сергій Музиченко.

За технічними характеристиками блочний трансформатор для третього гідроагрегата Ташлицької ГАЕС не відрізняється від тих, що використовуються для першого та другого. Обладнання важить понад 170 тонн. На об’єкт його доставляли спочатку спеціалізованим залізничним транспортом, а потім - автопоїздом.

Наступна робота – оснащення блочного трансформатора навісним обладнанням від заводу-виробника. Потрібно встановити високовольтні та низьковольтні вводи, систему охолодження. Після цього пристрій готуватимуть до підключення під напругу. Енергетики кажуть, що обсяг передпускових операцій ще значний, а часу до запланованої дати пробного пуску третього агрегата Ташлицької ГАЕС залишилось обмаль, тож треба додати максимум зусиль на фінішній прямій.

Додатково:

Високоманеврена Ташлицька ГАЕС – одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей. Основне призначення ТГАЕС - виробництво електроенергії для покриття вечірніх і ранішніх піків споживання та використання надлишкової нічної енергії.

На нинішньому етапі на Южно-Українському енергокомплексі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 9,8 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.

Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС