Тільки 3 з 14 евакуаційних автобусів з Маріуполя доїхали на підконтрольну Україні територію, доля інших невідома

Коментарi:

З 14 автобусів, що вивозили мешканців Маріуполя, на підконтрольну Україні територію доїхали лише 3, доля людей з решти 11 автобусів невідома; більше тисячі мешканців міста все ще чекають на евакуацію.

Про це заявив мер Маріуполя Вадим Бойченко в ефірі національного марафону.

"Коли ми оголосили, і російська сторона погодила цю евакуацію, що дасть нам 90 автобусів, визначили три локації, але у дві тільки локації приїхало 14 автобусів, а в Україну доїхали лише 3. Ми розуміємо, що десь поділися 11 автобусів, які повинні були рухатися у напрямку Запоріжжя на підконтрольну частину нашої держави, але вони десь загубилися, губляться вони у "фільтраційних центрах", – розповів Бойченко.

За словами мера, зараз таких "фільтраційних центрів" у Маріуполі чотири, і у бік України окупанти дуже ретельно проводять фільтрацію.

Читайте також Зеленський та Червоний хрест підтвердили евакуацію цивільних із "Азовсталі"

Бойченко розповів, що всіх, хто хоч якось був пов'язаний із держслужбою чи муніципальною службою, саджають на 2 тижні або навіть на 2 місяці у в'язницю. Ті, хто звідти вже вийшов, розповідають, що у камеру 2 на 3 м заганяють 10-15 людей. Люди там не можуть сісти, у них немає їжі, їм дають лише воду, один раз на добу виводять у туалет та катують.

Бойченко додав, що 2 травня чекали евакуації 2 тисяч жителів Маріуполя, які самостійно виїхали до окупованого Бердянська Запорізької області. Але окупанти руйнують плани та не дають людям виїхати.

Також станом на ранок 3 травня ще не дісталися Запоріжжя ті люди, які виїхали з Маріуполя 2 травня. Ця евакуація ще триває, колона рухається у напрямку Запоріжжя.