Фонд соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi: Стоiмо на захистi iнтересiв людини працi

Комментарии:
«Конституція України гарантує право громадян на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, або втрати годувальника через систему загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.
Один із найактуальніших напрямків статутної діяльності робочих органів виконавчої дирекції Фонду - своєчасна та в повному обсязі компенсація  за шкоду, заподіяну працівникам внаслідок ушкодження їхнього здоров'я або в разі смерті, відшкодування страхових виплат особам, які перебували на їхньому утриманні, у випадку смерті потерпілих.
У відповідності до ст. ст. 21, 34 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності» (далі - закон), відділенням ВД ФССНВ у Центральному районі своєчасно здійснюються та відшкодовуються соціальні послуги та виплати потерпілим на виробництві (або членам сім'ї потерпілого) внаслідок ушкодження їхнього здоров'я або в разі їхньої смерті. Це такі послуги та виплати, як: допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю; одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого; щомісячна грошова сума в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого; забезпечення необхідними лікарськими засобами, протезами, ортопедичними корегуючими виробами, спеціальними засобами пересування та ін.
На обліку у відділенні ФССНВ у Центральному районі міста Миколаєва перебувають 642 справи потерпілих на виробництві. В тому числі - 228  справ щодо потерпілих зі стійкою втратою працездатності, 28 справ із втрати годувальника, а також справи з тимчасової втрати працездатності. Спеціалісти відділення з повагою та розумінням ставляться до проблем людей, які втратили своє здоров'я, працюючи на підприємствах України. Намагаються зробити все можливе, щоб потерпілі не почувалися у чомусь обмеженими, своєчасно здійснюють усі види страхових виплат.
Протягом 2011 року потерпілі району отримали страхові виплати на медичну та соціальну допомогу на загальну суму 2 мільйони 696 тисяч 51 гривня. Лікування в стаціонарних закладах оплачено десяти потерпілим на суму 23864 гривні, медикаментозним лікуванням та виробами медичного призначення забезпечено 22 особи на суму 46194 гривні, лікування в санаторно-курортних закладах отримали 16 інвалідів I, II, та III груп на суму 151086 гривень. Інваліди
І групи отримують щомісячну допомогу на спеціальний медичний, постійний, сторонній та побутовий догляди. Протягом 2011 року виплати становили 60812 гривень. Одного потерпілого  було забезпечено автомобілем вартістю 57500 гривень, виплати на бензин для потерпілих становили 2180 гривень. Також на суму 89855 гривень отримано протезно-ортопедичні вироби, ортопедичне взуття, засоби індивідуального догляду і захисту, засоби для ходіння, одне крісло колісне.
Щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві у 2011 році сплачено в сумі 1 мільйон 505 тисяч 199 гривень, утриманці, які втратили годувальника, отримали 200010 гривень щомісячних виплат. Також виплачено одноразову допомогу у зв'язку з втратою професійної працездатності чотирьом потерпілим на суму 290954 гривні. Дві родини отримали одноразові виплати у зв'язку з втратою годувальника на загальну суму 182413 гривень. На суму 85991 гривня здійснено виплати з тимчасової втрати працездатності.
Як бачите, це велика і кропітка робота та суттєва соціальна підтримка потерпілих на виробництві.
Але щоб гарантувати соціальний захист працівників, необхідно, щоб страхувальники своєчасно та в повному обсязі сплачували страхові внески. З 1 січня 2011 року страхувальники сплачують єдиний внесок на загальнообов'язкове соціальне страхування, але на превеликий жаль, багато роботодавців ще досі не сплатили борги перед Фондом за період до 1 січня 2011 року.
Залишок заборгованості за страховими коштами станом на 1 квітня становить 1 мільйон 474 тисячі гривень по 342 страхувальникам.
Одні з найбільш злісних боржників зі сплати страхових внесків, пов'язаних з несвоєчасною виплатою заробітної плати, по відділенню  в Центральному районі міста Миколаєва: ДП «Суднобудівний імені 61 комунара» - 1198,39 тисячі гривень, ТОВ «Дизель ЛТД» - 13,31 тисячі гривень, ВГСП «Універсал» - 24,93 тисячі гривень, ПП «Домовіт-Буд-1» - 7,4 тисячі гривень.
Не внесені своєчасно страхувальниками страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою та стягуються у встановленому порядку з нарахуванням пені, що нараховується виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь термін.
Недоїмку по страховим внескам по відділенню Фонду мають 18 страхувальників на суму 514,36 тисячі гривень, з них: ДП «Суднобудівний завод імені 61 комунара», ВАТ «Завод «Металіст», ПП фірма «Інтерсервіс», ТОВ «Електромережбуд», ТОВ «Ольшанський водоканал», ТОВ «Суднобудування та ремонт», ТОВ «Лакон», ТОВ «Комунар Меблі», НВП «Акро-Юг», ТОВ «АВК-Інвест».
Нагадуємо, що, згідно з Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року   №2464-VІ (далі - закон №2464), що набрав чинності з 1 січня 2011 року, сума заборгованості по внескам до Фонду, що виникла станом на 01.01.2012 року і на сьогоднішній день ще не погашена, підлягає сплаті до порядку, що діяв до 1 січня 2011 року, тобто на рахунки відповідних робочих органів виконавчої дирекції Фонду. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять в рахунок сплати єдиного внеску, заборонено.
Страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, подають до робочих органів виконавчої дирекції Фонду звітність до повного погашення заборгованості за формою згідно з додатком.
Фонд робить все можливе, аби надавати своєчасно страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їхніх сімей та забезпечити умови для повернення потерпілих до нормальної життєдіяльності, профілактику ускладнень та рецидивів захворювання, повернення до активного життя.
Тому хочеться звернутися до роботодавців з проханням усвідомлювати власну відповідальність за найманих працівників та добросовісно виконувати свої обов'язки перед Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.
За всіма питаннями щодо допомоги потерпілим на виробництві, порядку сплати заборгованості, надання звітності звертатись за адресою: місто Миколаїв, вулиця Чигрина, 3, тел. 47-91-10, 47-91-72.