Електробезпека за складних погодних умов

Комментарии:
Травень-червень на півдні України традиційно супроводжуються грозами, зливами, іноді зі шквальним вітром. За таких погодних умов можливі аварії на лініях електропередач, що становить загрозу ураження електричним струмом людей, які в цей момент перебувають поруч з місцем аварії. Наприклад, обрив дротів, мокрі дерева, гілля яких торкається електродротів, можуть стати факторами виникнення крокової напруги.
Крокова напруга виникає навколо струмопровідної лінії, що торкається землі, та під час руху людини в небезпечній зоні. Чим ближче людина перебуває до місця дотику, тим вищою є небезпека ураження. На відстані одного метра від заземлювача зниження напруги становить 68%, на відстані
10 метрів - 92%. Практично на відстані 20 метрів і більше від місця дотику струмопровідної частини небезпечний вплив електричного струму на людину зводиться до нуля. Напруга, що уражає людину, залежить від ширини кроку: чим більше крок, тим небезпечніше. Навіть невелика напруга в 50-80 В викликає мимовільні судомні скорочення м'язів ніг і, як наслідок, падіння людини на землю. Якщо людина падає у бік місця дотику, тоді вражаюча напруга стає смертельною. У загрозливій ситуації, залишаючи небезпечну зону, необхідно застосувати ходу «п'ята-носок» у бік від місця падіння струмопровідної частини.
Помітивши обрив повітряної лінії електропередач, необхідно виконати наступні дії:
- повідомити в енергопостачальну компанію;
- якщо обірваний провід під напругою лежить на землі, в місцях руху транспорту та пішоходів, не залишати це місце;
- за наявності осіб, які перебувають у безпорадному чи небезпечному для життя і здоров'я стані, викликати швидку медичну допомогу та, якщо це не загрожує власному життю, звільнити постраждалого від контакту з електрострумом.

Керівництво філії
ПАТ «Миколаївобленерго» м. Миколаєва