Програма медичних гарантiй у 2022-му фiнансово i якiсно змiцнить лiкарнi Миколаївщини - Ганна Замазєєва

Комментарии:

«Якою буде медицина у 2022 році?» - цю тему обговорювали на засіданні, ініційованому Миколаївською обласною радою та Національною службою здоров'я України.

У ньому взяли участь голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, директор НСЗУ Дмитро Самофалов, заступник голови Миколаївської облдержадміністраціїї Юрій Гранатуров, голова профільної комісії облради Ірина Шабільянова, голови територіальних громад, керівники медичних закладів.
Ганна Замазєєва, нагадала, що через нові хвилі коронавірусу рік видався непростим. І актуальною стала взаємодія центральних органів влади, місцевого самоврядування та медзакладів.
«У 2022 році фокус Програми медичних гарантій не змінюється. До гарантованих державою медичних послуг мають доступ всі, хто їх потребує, незалежно від стану здоров'я та фінансової спроможності», - наголосила голова депутатського корпусу Миколаївщини Ганна Замазєєва. - На Програму передбачено 157,3 мільярди гривень. Це на 33,8 мільярди більше, ніж цьогоріч. Додаткові кошти дозволять лікарням закуповувати необхідні ліки, покращувати умови перебування пацієнта у лікарні, створювати гідні умови праці для медпрацівників».
 У межах бюджету Програми медичних гарантій передбачено:
-  понад 26 млрд грн  на первинну медичну допомогу;
- понад 8,3 млрд - на лікування онкологічних захворювань;
- 4,8 млрд грн - на лікування пріоритетних серцево-судинних захворювань, зокрема інфарктів та інсультів;
- 4,6 млрд грн - на відшкодування інсулінів та лікарських засобів за програмою «Доступні ліки».
Крім того, буде доступний новий пакет для роботи з інфекційними хворими. «Ковідні» лікарні зможуть укласти договір за пакетом «Готовність до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема інфекційного характеру». На цей напрям передбачено 2,5 млрд грн. Загалом у проекті Програми медичних гарантій на 2022 рік передбачено 36 пакетів медичних послуг.
Що стосуєтся Миколаївщини, то у бюджеті на 2022 рік на охорону здоров'я спрямують 213 мільйонів 738,271 тисяч гривень (із них за рахунок субвенцій з держбюджету на підтримку окремих закладів та заходів у системі охорони здоров'я - 64 мільйони 777,9 тисяч гривень).
У 2022 році залишаться в пріоритеті Національної служби здоров’я  лікування гострих інсультів та інфарктів Її очільник Дмитро Самофалов нагадав, що воно безоплатне, адже входить у Програму медичних гарантій.
У третьому кварталі лікарні Миколаївської області надали медичну допомогу 678 пацієнтам з інсультом та 71 з інфарктом. Допомогу надавали вісім лікарень. За надані послуги пацієнтам ці лікарні отримали від НСЗУ сумарно понад 13,2 млн грн.