«Мені є що сказати своїм виборцям» - голова депутатської комісії Миколаївської облради Іван Кухта

Комментарии:

1 рік - це багато чи мало? Як оцінити роботу депутата за такий незначний проміжок часу? Спілкуючись доволі часто із «представниками народу» починаючи від невеликих громад та закінчуючи народними депутатами України, з впевненістю можу сказати, що важко підводити підсумки роботи лише тим депутатам, яким немає чого сказати своїм виборцям. Бути представником народу - це значить чути та розуміти проблеми простих людей, допомагати в силу своїх можливостей та разом із жителями громад шукати шляхи вирішення проблемних питань їх регіонів.

Сьогодні в мене дуже цікавий, розумний, в міру стриманий та в той же час, живий та емоційний співрозмовник, для якого депутатство - це не просто «доступ» до владних кабінетів, а в першу чергу, відповідальність перед людьми, яка змушує весь час працювати над собою та робити усе для того, щоб розвиватися та самовдосконалюватися, людина - для якої депутатство не є самоціллю, а безліч «добрих справ» скромно залишаються поза увагою громадськості. Це Іван Кухта - депутат Миколаївської обласної ради від ПП «Слуга народу», голова постійної комісії обласної ради з питань промислової політики, підприємництва, транспортної інфраструктури, водогосподарського комплексу, енергетики та енергозбереження, зв'язку та цифровізації Миколаївської обласної ради.

- Доброго дня, Іване Васильовичу!

- Доброго дня.

- Минув рік з того моменту, як Миколаївська обласна рада VIII скликання вступила в свої повноваження. Ваші враження від роботи з новими колегами.

- Так, дійсно, цей рік промайнув уже швидко. Він був насичений різноманітними подіями. До обласної ради обрано 64 депутати, за кожним із яких стоять жителі нашої Миколаївської області, які довірили їм свої голоси. Я з повагою ставлюся до усіх колег. Рік тому мене було обрано головою «транспортної комісії», до якої увійшли представники різних партій. Це дійсно професійні люди, з якими ми одразу знайшли спільну мову. З кожним із них мені приємно працювати. На комісіях ми завжди ставимося з повагою до пропозицій та думок наших колег. Нам разом працювати ще щонайменше 4 роки. Впевнений, що чимало проектів по капітальному та поточному ремонту нам разом ще вдасться реалізувати.

- Якщо ми вже заговорили про ремонт доріг, то які досягнення за рік у цьому напрямку?

- Якщо говорити в цілому за Миколаївську область, то стільки коштів на ремонт доріг нам ще не виділялося ніколи. Це не лише великі магістралі, які ремонтуються в рамках програми «Велике будівництво» , щоб привести наші «транспортні артерії» у належний стан, а це ще й ремонт та експлуатаційне утримання доріг місцевого значення. Цього року ми перерозподілили близько 1 млрд.грн. Розумію, що за ці кошти вирішити усі проблеми за один рік просто неможливо, але є досягнення, про які варто та треба говорити. Наприклад, дорога до с. Горохівка Воскресенської ОТГ, де люди вже багато років намагалися добитися допомоги від влади.

Якщо говорити про мій округ - це новий великий Баштанський район, до якого входить 5 колишніх районів (прим. Баштанський, Снігурівський, Березнегуватський, Новобузький, Казанківський), то в рамках експлуатаційного утримання доріг проведено ямковий ремонт на території Горохівської ОТГ, а саме від с. Горохівське до с. Баратівка та Снігурівській ОТГ від м. Снігурівка до с. Василівка.

Крім того, в рамках ремонту комунальних доріг відремонтована центральна вулиця в с. Горохівське - центр Горохівської громади. В Широківському ОТГ відремонтовано дорогу в с. Ясна Поляна та заплановано по 1-й вулиці в селах Широке та Новопетрівка.

Це ті об'єкти, які були включені за моєї ініціативи. В рамках експлуатаційного утримання кожен колишній район отримав відповідний об'єм коштів на які проводилися поточні та капітальні ремонти в інших ОТГ та громадах району та області.

- З дорогами зрозуміло. Яка ситуація із ремонтом мостових переходів?

- Цього року в нас заплановано будівництво нового Пересадівського мосту Воскресенської ОТГ. Підрядна організація вже приступила до виконання запланованих в рамках проєкту робіт. Крім того, цього року ми розпочнемо підготовчі роботи по будівництву Новотимофіївського мостового переходу Снігурівської громади. За моєю інформаціє, 3 листопада підрядна організація виїхала на об'єкт та проводить підготовчі роботи по спорудженню альтернативного об'їзного мосту.

- Зрозуміло. Наскільки мені відомо, для виконання своїх депутатських повноважень кожен депутат обласної ради має «депутатські коти». На які об'єкти витратили свої кошти?

- Депутатські кошти дійсно є, але нажаль на вирішення усіх проблемних питань громад їх не вистачає, тому на значну частину звернень громадян по мірі можливостей виділяю власні кошти - це підтримка спорту, допомога творчим колективам, в тому числі, фольклорному колективу «Озеряни», підтримка та допомога молодим лікарям та багато іншого.

Я вже чимало років допомагаю жителям Снігурівського району на лікування, особливо маленьким дітям. COVID-19 значно вплинув на наші цінності та довів, що найголовніше в житті - це здоров'я близьких та рідних людей. Тому, по можливості, допомагаю на лікування хворих на Коронавірус, який так суттєво змінив наше з вами звичне життя.

Стосовно саме «депутатських коштів», то 150 тис.грн я направив до Снігурівської громади, які пішли на проектування ремонту доріг на наступний рік. Березнегуватській громаді перерахував 50 тис.грн. на потреби школи та Горохівській ОТГ - 50 тис. грн. на вирішення проблемних питань дошкільного закладу.

- Допомога простим людям - це прекрасно. В більшості випадків вони залишаються сам на сам зі своїми проблемами. Цього року в Управлінні каналів річки Інгулець (УКРІ), що знаходиться в м. Снігурівка, були проблеми із промивкою річки Інгулець та сталим проходженням зрошувального сезону. Чи зверталися до Вас аграрії за допомогою?

- Так, звісно. Ситуація була дуже не простою. Ми поводили зустрічі та наради, направляли листи до Держводагентства. Одним словом, весь час тримали «руку на пульсі». Для наших південних регіонів питання зрошення землі та якості води є ключовими. У вересні місяці разом з головою обласної ради Ганною Замазєєвою та головою облдержадміністрації Віталієм Кімом брав участь у виїзних комітетських слуханнях Верховної Ради України щодо нового закону про об'єднання водокористувачів, які проходили на базі УКРІ. Ключове питання для аграріїв нашої області - це розвиток меліоративних систем та підвищення якості води.

- Ми є «житницею» нашої країни, тому питання зрошення для наших аграріїв дуже важливе. Наскільки я слідкувала за новинами регіону, Ви брали досить активну участь у вирішенні питання з добудовою приймального відділення в Баштанській районній опорній лікарні. Яка там зараз ситуація?

- Дійсно, проблема з Баштанською лікарнею була довгий час на слуху. Цей об'єкт показав нам, що спільно ми можемо вирішити будь-які проблеми, головне, це навчитися слухати та чути один одного. Хочу щиро подякувати усім тим депутатам Баштанської районної ради та голові райдержадміністрації Владиславу Дмитріву, які весь час боролися та дійсно допомагали лікарні. Особливо хочу подякувати голові та депутатському корпусу Широківської громади, які виділили на добудову корпусу опорної лікарні 1,5 млн.грн. 4 листопада бюджетна комісія обласної ради прийняла субвенцію від народного депутата України Ігоря Негулевського. Це дозволить нам вирішити проблемне питання з приміщенням лікарні та нарешті зможе повноцінно запрацювати сучасне медичне обладнання, яке вкрай важливе для усіх без виключення жителям нового великого Баштанського району, особливо під час такої важкої епідемії, як коронавірус.

- Головне - це результат! Я Вам дякую за цю розмову та бажаю успіхів у житті та Вашій депутатській діяльності.

- Щиро дякую і Вам. Всього найкращого.

Бесіду вела Діана Дубровська