Рiздвяне послання митрополита Миколаївського i Богоявленського Володимира

Комментарии:

боголюбивим пастирям, чесному дияконству та всiм вiрним Православноi Церкви Украiни

Дорогі браття і сестри!
ХРИСТОС НАРОДИВСЯ!

«Народ, який в пітьмі ходить,
побачив світло велике» (Іс.9:2).

Знову людство сподобилося великого свята Різдва Господа нашого Ісуса Христа. В це свято ми прославляємо церковним гімном і духовною піснею Того, хто зменшив себе заради нас і прийняв нашу плоть, щоб викупити нас із полону та відкрити ворота раю. Церква Христова радіє, коли богослужбово переживає всю таємницю Божественного милосердя, отримує передчуття вічної слави, пропонуючи добре і благочестиве свідчення віри, надії та любові у світі.

Свято Різдва Христового - це свято Боговтілення, в яке ми згадуємо і молитовно прославляємо дивну і радісну подію пришестя в світ Сина Божого, нашого Спасителя і Господа Ісуса Христа.

Люди на землі побачили те Слово, Яке споконвіку було у Бога і яке було Богом (Ін.1:1-2) і Яке взяло на Себе людську природу і стало Людиною, щоб нас, грішних людей, знову зробити невинними і чистими Божими дітьми.

Яка велика честь подарована нам, занепалим людям, через поєднання у Христі нашої людської природи з природою Бога. Тепер наша людська природа, що у Христі, возсіяє на небі праворуч Небесного Бога Отця. Такої честі не сподобляються навіть святі Ангели. І все це подаровано нам, людям, не заради наших заслуг, або достоїнств, а заради великої Божої милості.

Син Божий бере на Себе людську плоть, народжується в бідній Вифлеємській печері і відкриває Себе пастушкам, які мали в собі невинну чистоту. Ця невинна і дитяча простота зробила пастушків спроможними в Богомладенці, сповитому і лежачому в яслах (Лк.2:12), побачити Месію, Владику видимого і невидимого світу, Спасителя людського роду. Східні волхви стали спроможними побачити чудесну зірку на небі і осягнути, що у світ прийшов Сильний і Могутній Бог.

Історія Говорить, що волхви походили не з однієї країни, а з трьох різних країн: Персії, Аравії і Ефіопії. Всі вони, незалежно один від одного, займалися вивченням небесних світил, і всім їм окремо явилась чудесна зірка і повела кожного із них із його країни до Вифлеєму. На підході до Іудеї вони зустрілися і вже разом прийшли у Вифлеєм. У Вифлеємі в печері вони знайшли Богомладенця Христа і поклонилися Йому як Царю і Богу, поклавши до Його ніг свої дари: золото, ладан і смирну. Золото як Царю, ладан як Первосвященнику, а смирну - на знак того, що Христос - Божественний Первосвященник, принесе Себе Самого в жертву за спасіння нас, грішних людей.

Тлумачі Святого Писання говорять, що чудесна зірка зявилась на небі у день Благовіщення Пресвятої Богородиці і сяяла на небі дев'ять місяців, доки не привела волхвів до Вифлеєму, до благословенної печери, де народився Спаситель світу - Христос. Волхви прийшли у Вифлеєм у самий день Різдва Христового. Так премудро Господь все влаштував із тими, хто шукав Божественної Премудрості.

Пам'ятаймо, що з року в рік ми не просто згадуємо Різдво Христове, але святкуємо його. І тут, на землі, це видно з того, що кожного року в різдвяні дні ми наповнюємо храми, звертаємось до Богонемовляти особливою різвяною молитвою, стаємо перед яслами, щоби вклонитись Йому. Нехай же у цей день «не сумнівається серце ваше» (Ін.14:1), каже нам Сам Спаситель.

Тож сьогодні і я, Ваш Архипастир, сповіщаю вам велику радість і кажу всім, що

З НАМИ БОГ.

У ці Різдвяні дні із нами Богонемовля Ісус, він простягає до кожного із нас Свої маленькі ручки, обіймає кожного Своєю любов'ю.

Сьогодні ми особливо молимось і благаємо Господа, щоб народився у наших серцях і наших сім'ях, щоб Він подав мир і спокій нашій Українській землі, дав нам сили у Новому 2021 році дойстойно Йому служити і укріпив нашу нашу Православну Церкву України.

.

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ!
СЛАВИМО ЙОГО!

+ Володимир, Митрополит Миколаївський і Богоявленський

Різдво Христове, 2020-2021 рр., м. Миколаїв