На Южно-Українській АЕС пройшла виїзна нарада Міненерго України

Комментарии:

На Южно-Українській АЕС 6 жовтня відбулась виїзна нарада під головуванням в.о. Міністра енергетики України Ольги Буславець за участі представників Ради національної безпеки та оборони України, депутатів Верховної Ради, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Держінспекції ядерного регулювання, керівників енергогенеруючих компаній та директорів ТЕС, ТЕЦ і АЕС.

Обговорили питання забезпечення надійної роботи та сталого розвитку атомно-промислового комплексу, підготовки об’єктів ПЕК до проходження осінньо-зимового періоду 2020/2021 років, стан виконання Плану заходів щодо синхронізації об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України з об’єднанням енергетичних систем держав – членів Європейського Союзу, а також роботу енергогенеруючих компаній на всіх сегментах ринку електричної енергії.

Перед початком наради представники Міненерго на чолі з О.Буславець ознайомилися з об’єктами Южно-Українського енергокомплексу – Южно-Українською АЕС і Ташлицькою ГАЕС. Гості побували у машинній залі першої черги атомної станції, на блочному щиті керування енергоблока №2, на робочому місці начальника зміни АЕС. На центральному щиті керування та в машинній залі гідроакумулюючої електростанції їм розповіли про роботу двох нині діючих гідроагрегатів та про хід будівництва третього, технічне обладнання якого змонтовано на 80% і який запланований до здачі 2021 року.

Відкриваючи виїзну нараду, Ольга Буславець закликала всіх до відвертої професійної дискусії, зазначивши, що 2020 рік для енергетичної галузі видався дуже важким - внаслідок карантинних заходів і спаду економічного розвитку значно зменшено енергоспоживання. Це відчули всі генерації.

Увагу на зустрічі було сконцентровано на підсумках роботи енергогенеруючих підприємств за 9 місяців, результатах виконаного Держенергонаглядом моніторингу технічного стану основного енергетичного обладнання, проблемних питаннях та перспективах розвитку об’єднаної енергосистеми. Учасники наради внесли пропозиції щодо врегулювання діяльності організованих сегментів ринку електричної енергії тощо.

Окремо йшлося про стан базової генерації - атомноенергетичної галузі. Зокрема, про реалізацію плану-графіка першочергової заміни електротехнічного обладнання атомних станцій, впровадження комплексних програм підвищення рівня безпеки та продовження строку експлуатації діючих енергоблоків АЕС, добудову енергоблоків №3,4 ХАЕС та другої черги Ташлицької ГАЕС.

Підбиваючи підсумки наради, Ольга Буславець під час короткого підсумкового брифінгу зазначила, що очікувана професійна дискусія відбулася: «Для мене така дискусія дуже важлива. Вона дозволяє почути нагальні проблемні питання, які є і які бачать генеруючі компанії, для того, щоб їх найближчим часом можна було спільно вирішити. Щодо підсумків наради, вона показала, що підготовка до опалюваного періоду виконується в повному обсязі, вчасно. Підсумки ми підбиватимемо 15 листопада, відповідно до затвердженого Урядом плану. Ми забезпечені паливом. Електротехнічне і генеруюче обладнання ремонтується вчасно і готується до опалювального періоду. Що стосується наших стратегічних планів, ми обговорили пріоритет стосовно подальшої синхронізації з європейськими енергосистемами. І дуже важливо, що сьогодні ця нарада відбулася саме на Южно-Українській станції, яка є замикаючою в плані випробувань на відповідність вимогам ENTSO-E. Вони пройдуть на АЕС 11-12 жовтня. Сьогодні ми почули від керівника Укренерго, що технічну частину цього приєднання ми виконуємо повністю. Це наш шлях до європейської інтеграції, до інтеграції наших енергетичних ринків. Ну, і це, звичайно, конкуренція. Це найкращі пропозиції для наших споживачів енергетичних ресурсів».

Управління інформації та громадських зв’язків