«Березнегуватський меценат», або Як «по Скорому» обiбрати державу, символи якої ти зневажаєш

Комментарии:

Напевно, дуже важко знайти людину серед тих, хто цікавиться новинами нашого регіону, яка ніколи не чула б про депутата обласної ради Миколу Скорого.

Якщо зайти в «Гугл» та набрати це ім'я, то пошукач видасть багато цікавої інформації: «У Миколаєві депутат облради заявив, що не визнає гімн України», «Депутат Миколаївської облради назвав прапор України бандерівським», «Депутату Миколаївської обласної ради вручено повістку про виклик на допит з приводу його негативних висловлювань стосовно прапора», «Депутат Скорый впервые за четыре года посетил сессию Николаевского облсовета, но снова проигнорировал Гимн Украины».

Важко повірити, але все це стосується однієї людини - Миколи Скорого, який «прославився» не лише своїми виступами, але й тим, що після виборів до обласної ради (довибори по одному з округів Березнегуватського району 2013 року) він залишив жителів села Кавказ без води, тому що селяни не підтримали його креатуру, а проголосували за кандидата від Партії регіонів Геннадія Ніколенка.

2017 року новий скандал - Микола Скорий знищив єдине місце відпочинку біля води в Лепетиській сільській раді Березнегуватського району.

Як з'ясувалося, депутат переорав проїзд до єдиного ставка на території сільської ради, куди люди могли поїхати відпочити. Крім того, за його вказівкою, увесь берег біля ставка «засіяли» гноєм, щоб остаточно знищити можливість місцевих жителів для нормального відпочинку.
Жителі села Кавказ Березнегуватського району також розповіли журналістам, що того ж 2017 року скандальний депутат обгородив колючим дротом балку, де місцеві випасали корів. А незадовго до цього депутат Скорий незаконно вимагав від людей плату за випас корів у балках. Заявити про порушення, в тому числі на підприємстві депутата «Прометей», жителі села побоюються, тому що «в його руках влада» і вони можуть просто залишитися без роботи.

Водночас, в інших ЗМІ розповідають про великого «добродія» Миколу Скорого, який допомагає школі, ветеранам та підтримує культуру. Директори шкіл, сільські голови та завідувачі дитсадків один поперед одного «прославляють» свого «мецената» і вважають його єдиним «спасителем» Березнегуватського району. А прості люди не можуть заявити в поліцію на «самоуправство» керівника підприємства «Прометей», тому що бояться втратити роботу та не вірять у правосуддя. В їхніх далеких селах «закон» та «порядок» - це Микола Скорий, який поводиться з робітниками, як «пан» із кріпосними селянами, забуваючи про те, що сьогодні ХХІ сторіччя і «кріпосне право» вже давно скасували.
Так хто ж такий насправді Микола Скорий: добрий «меценат» чи «пан», який «дере із селян три шкури»? Читайте у нашому розслідуванні.

«Приватний» колгосп «Прометей»

5 березня 2020 року жителі села Лепетиха приїхали на засідання Миколаївської обласної ради, щоб шукати допомоги та захисту у депутатів. Річ у тім, що люди, які працювали та працюють на ДП ЛГ «Реконструкція», не можуть отримати свій законний земельний пай.
Схожа ситуація і у жителів сіл Кавказ та Новоросійськ, яких виверткий керівник «Прометея» «годує байками» про те, що у них ще Радянський Союз і тому «все вокруг колхозное, все вокруг мое». Микола Скорий запевняє людей у тому, що його приватне підприємство, яке має юридичну особу (ця інформація є у вільному доступі на сайті Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, дата державної реєстрації 15.07.1997 року), є «колгоспом», тому що воно називається колгосп «Прометей». Люди залякані і тому вірять «байкам» Скорого. Насправді, «Прометей» - це приватне підприємство, кінцевим бенефіціарним власником якого є не «народ», а Скорий Микола Вікторович.

Жителі міст добре знають подібні авантюри на прикладі жеків, коли сьогодні багатоквартирні будинки обслуговують приватні компанії, які мають лише назву «жек», тому що люди так звикли, а назва «приватне підприємство» їх лякає.

2018 року на сайті Народного Руху України Миколаївщина було опубліковано дуже цікаву статтю Яна Чарнецького під назвою «Березнегувате та його «Кормушкі з черьомушкамі». Не можу не привести яскраву цитату із цього допису:

«В області досі існує підприємство «з іншою формою власності» (так відповідають податківці, котрі, як каже Микола, у нього «на падсосє»). Голова цього приватного по суті підприємства «Прометей» Скорий при свідках б'є підлеглих,  не сплачує податки, без жодного документа використовує 2500 гектарів землі, наймає за готівку мешканців Снігурівщини та ВІДМОВЛЯЄ
СЕЛЯНАМ, ЯКІ ВСЕ ЖИТТЯ ПРОПРАЦЮВАЛИ НА НЬОГО В КОЛГОСПІ «Прометей», У ПРАВІ НА ОТРИМАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ПАЇВ. Скорий сказав, що ніякого паювання землі ніколи не буде. Бо «нехороших людей» з облдержадміністрації, податківців, поліцаїв давно куплено». Тому всіх, хто й надалі скаржитиметься на його злочинні дії, буде звільнено з «побитою мордою». Селяни звернулися до «губернатора - підлеглого Петра Порошенка» Олексія Савченка - нуль реакції! Окрім вигуків «Слава нації - смерть ворогам! Україна - понад усе!».
Ви уявляєте собі, наскільки залякані ці люди? Щодня їм кажуть про те, що «я є закон», «у мене все схвачено» і т. д. А бійки та сварки лише додають жару та роблять директора підприємства «напівБогом».

Мiльйоннi збитки для держави

Вивчаючи цю тему далі, я натрапила на інформацію про те, що Микола Скорий незаконно обробляв близько 400 гектарів землі. Восени 2019 року у відповідь на заяву громадянина Ярошенка було проведено перевірку та визначено суму збитку, який керівник підприємства завдав державі, а саме 494710,72 гривні.

Своїми діями Микола Скорий порушив вимоги ст. 125-126 та п. «б» ст. 211 Земельного кодексу України.

Такі дії керівника підприємства розцінюються як злочин. Матеріали передано до слідчого управління Національної поліції України в Миколаївській області, та в грудні 2019 року відкрито кримінальне провадження.

Хоча депутат обласної ради хвалиться перед своїми підлеглими тим, що в поліцію він «ногами двері відчиняє», але все ж таки ця ситуація змусила Миколу Скорого занервувати. Одразу ж вийшла стаття в газеті про те, що «рятуйте», на підприємстві «рейдерське захоплення». «Березнегуватського мецената» хочуть обікрасти, тому що він має сплатити збитки, які завдав державі. Керівник «Прометея» у тій статті забув написати, що він незаконно обробляє державну землю, а прибуток «кладе собі в кишеню».

Що мається на увазі під «незаконним обробленням землі»? У тій публікації Микола Скорий цитує статтю 92 Земельного кодексу України, в якій сказано, що право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, що перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку. Все правильно, але чомусь керівник «приватного» колгоспу забув написати, що державний акт на право постійного користування землею «Прометей» не отримав, договори оренди на земельні ділянки «колгоспом» не укладалися. Скорий завжди посилається на, так би мовити, право постійного користування на земельну ділянку, яке колгоспу «Прометей» зареєструвало КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу», що на цей час уже ліквідовано. Державними органами подано позивну заяву до Господарського суду, щоб анулювати цю реєстрацію. А це значить, що Микола Скорий уже протягом довгого часу незаконно використовує земельні ділянки. І має за це відповідати перед Законом держави, символами якої він нехтує.

Далі ще цікавіше! Виявляється, шкодити державі та громадам - це «покликання» Миколи Скорого. Його підприємство обробляє майже 2500 гектарів землі, і при цьому 2019 року сплачено до місцевого бюджету податків у сумі 212000 гривень. Уявляєте? Ви можете запитати: як таке можливо? Дуже просто: головою Лепетиської сільської ради обрано Миколу Михальчука, який «за сумісництвом» є другом Миколи Скорого. Кожного року Лепетиська громада недоотримує сотні тисяч гривень, які могли б бути направлені на вирішення проблемних питань закладів соціальної сфери.

Така сама ситуація з єдиним податком четвертої групи, де за користування державною землею 2019 року колгосп «Прометей» заплатив 383,7 тисячі гривень. Це приблизно 162,07 гривні за один гектар! Для того, щоб читачу було зрозуміліше, просто уявіть, що у вас є пай землі, який ви здаєте в оренду за 162,07 гривні на рік! Ті, хто здають пай в оренду, можуть порівняти із сумою, яку вони отримують за гектар, і все одразу стане зрозумілим. Виходячи із нормативної оцінки землі, орендна плата за один гектар ріллі має становити щонайменше 1593,75 гривні, а за пасовища - 355,45 гривні Беремо калькулятор і рахуємо. Орієнтовний розмір орендної плати за ті землі, якими користується Микола Скорий має становити 2630843 гривні. Це майже в сім разів більше від тієї суми, яку колгосп «Прометей» заплатив державі. А якщо враховувати коефіцієнт індексації, то це майже в десять разів більше.

Лише за 2019 рік держава недоотримала мінімум 2247000 гривень. Ви скажете: але ж Микола Скорий меценат і допомагає школам, садочкам та ветеранам. Якщо уважно почитати статті про «добродія» Скорого, то виявляється, що в одну школу купили двері, в інший дитячий садок - вісім ліжок, 13 тисяч гривень виділили на облаштування туалету в школі. Звичайно, це все «добрі справи», але якби «Прометей» сплачував належним чином податки, то, повірте, цих грошей вистачило б і на парти, і на двері та на інші потреби громад. І непотрібно було б ходити із «простягнутою рукою» та просити у Скорого дві копійки.

Депутат-прогульник

Уже не перший раз Микола Скорий обирається депутатом обласної ради і, що цікаво, не по тому округу, де розташоване його господарство. Майже чотири роки депутат Скорий не відвідував сесії Миколаївської обласної ради, не був на пленарних засіданнях та депутатських комісіях. У мене як у жителя Миколаївщини виникає закономірне питання: навіщо нашій області такий депутат, який не виконує свої обов'язки? Здивована, що виборці не ставлять це питання своєму депутатові. Чи вони всі настільки його бояться, що не можуть і слова сказати?

Сьогодні, коли у Березнегуватому закривають пологовий будинок, депутат просто не ходить на сесії і не відстоює інтереси своїх виборців! Це просто нонсенс.
Якби на Миколу Скорого не відкрили кримінальну справу, то ми ще нескоро побачили б його в приміщені обласної ради. Депутат від «Нової держави» почав шукати прихистку у нового губернатора. В так звану «групу Стадніка» - неформальна депутатська група голови Миколаївської облдержадміністрації Олександра Стадніка, депутат Скорий, подейкують, намагався потрапити одним із перших... І це пов'язано саме з тим, що директор «колгоспу» боїться відповідати перед Законом України та в черговий раз шукає шляхи уникнути покарання.

Одним словом, депутатство (як і державну землю) Микола Скорий використовує винятково у своїх власних інтересах, напрошується висновок.

І наостанок хочеться сказати, що сьогодні легко бути «меценатом» із пакетом «гречки» в руках, при цьому ухилятися від податків, незаконно обробляти землю, знущатися з Державних символів України. Головне, замовити статтю в газеті, де напишуть, який ти добрий і як тебе люблять люди. А ще краще замовити «чорнуху» на тих людей, які намагаються вивести тебе на «чисту воду». І тоді успіх тобі гарантовано.

Микола Скорий запевняє всіх, що він живе ще в Радянському Союзі, забуваючи, що за радянських часів з «расхитителями государственной собственности» розбиралися дуже швидко і радикально.

Якщо колгосп «Прометей» в якості орендної плати сплачує державі 162 гривні за один гектар на рік, то державі вигідніше роздати цю землю людям. Саме цього найбільше боїться Микола Скорий. Адже тоді ніхто не здаватиме йому свою землю за 162 гривні на рік, а, як мінімум, у 20-25 разів дорожче.

Цікаво, чи буде тоді Микола Скорий «меценатом» та «добродієм»?

Діана Дубровська, журналістка