Енергоатом отримав ліцензію Держатомрегулювання на продовження ресурсу енергоблока №3 ЮУАЕС

Комментарии:

Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков офіційно вручив керівнику НАЕК «Енергоатом» Павлу Павлишину ліцензію від 26 грудня 2019 року на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблока №3 Южно-Української АЕС».

Григорій Плачков зазначив, що експлуатуюча організація виконала усі вимоги з ядерної та радіаційної безпеки щодо можливості продовження терміну експлуатації енергоблока №3 та подякував колективам НАЕК «Енергоатом», ЮУАЕС, Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ за проведену роботу.

Павло Павлишин висловив вдячність голові Держатомрегулювання за високу оцінку роботи Компанії та активну участь фахівців Регулятора та ДНТЦ ЯРБ у нагляді за дотриманням всіх нормативних та законодавчих вимог в ході виконання робіт з продовження ресурсу ЮУАЕС-3. «Висловлюю велику вдячність колективу Южно-Української станції, персоналу усіх підрозділів Компанії, які провели масштабну та якісну роботу з продовження терміну експлуатації і підвищення рівня безпеки третього енергоблока. Завдяки вашій спільній злагодженій роботі Южно-Українська АЕС першою з вітчизняних атомних електростанцій отримала ліцензію на продовження експлуатації енергоблока №3 з реактором-мільйонником до завершення проектного терміну», - зазначив очільник Енергоатома.

У свою чергу генеральний директор ЮУАЕС Володимир Лісніченко, приймаючи вітання, наголосив, що «сьогоднішня урочиста подія стала можливою в першу чергу завдяки напруженій та злагодженій праці всіх працівників Южно-Української АЕС, всебічній підтримці Дирекції Компанії та високій компетенції фахівців Держатомрегулювання і ДНТЦ ЯРБ. Щиро вдячні за можливість використати досвід колег, які раніше пройшли нелегкий шлях підготовки до продовження ресурсу серійних блоків-мільйонників».

Нагадаємо, що реакторна установка енергоблока №1 ЮУАЕС, термін експлуатації якого продовжено у 2013 році, належить до малої серії В-302, енергоблока №2 – до малої серії В-338, реакторні установки всіх інших енергоблоків ВВЕР-1000 українських АЕС належать до найбільш поширеної серії – В-320.

23 грудня Колегія Держатомрегулювання одноголосно прийняла рішення затвердити Висновок державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока №3 ЮУАЕС, визнати обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблока, встановити дату наступної періодичної переоцінки безпеки цього енергоблока – 10 лютого 2030 року. А також – переоформити ліцензію на право здійснення діяльності «експлуатація ядерних установок Южно-Української АЕС».

Довідка

Южно-Українська АЕС – ключова складова Южно-Українського енергетичного комплексу, який розташований у Миколаївській області і забезпечує потреби в електричній енергії регіону з населенням понад 5 млн осіб. До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введена перша черга: 2 гідроагрегати сумарною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, в стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3). Найбільш актуальними інвестиційними проектами ЮУАЕС є добудова ТГАЕС та реконструкція системи технічного водопостачання ЮУАЕС. Це технічне рішення дозволить зняти обмеження виробництва електроенергії станцією через високу температуру води в системах охолодження в літній період.

НАЕК «Енергоатом»