Миколаївському малому бiзнесу слiд готуватися до РРО

Комментарии:

Прес-конференцiя в Головному управлiннi Державної податкової служби у Миколаївськiй областi

«Кешбек» та інші зміни у податковому законодавстві щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій - тема прес-конференції за участю в. о. начальника Головного управлінння Державної податкової служби у Миколаївській області Дмитра Прокоф'єва.   
Податківці пояснили, навіщо і яким чином діятимуть механізми мотиваційних заходів, спрямованих на виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та «відбілювання» обігу товарів, що реалізуються без офіційного відображення суб'єктами господарювання.

Йшлося про спрощення та здешевлення процесу застосування РРО шляхом запровадження інноваційних технологічних рішень як альтернативи класичним касовим апаратам.  А також відповідальність представиників малого бізнесу за порушення  правил роботи на РРО.
Посадовці також нагадали, що з 1 січня 2021 року  збільшується граничний обсяг доходів платників єдиного податку ІІ групи - з 1,5 мільйона гривень до 2,5 мільйона гривень.
Особливо зацікавила тема строків та штрафних санкцій. Про це ось що розповіли.
Строки та умови введення РРО для різних груп суб'єктів підприємницької діяльності

До 1 жовтня 2020 року нічого не змінюється, а саме РРО не застосовуватимуть платники єдиного податку другої-четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких не перевищує 1 мільйон гривень, окрім реалізації:
- технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
- лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я.

Із 1 жовтня 2020 року необхідність застосування РРО виникає  для так званих «груп ризику»:
- реалізація товарів (надання послуг) через мережу інтернет;
- реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
- реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
- реалізація ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
- роздрібна торгівля уживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
- ресторани, кафе, ресторани швидкого обслуговування, крім продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу;
- турагентства і туроператори;
- готелі та подібні місця тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
- реалізація текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом міністрів.

У разі перевищення обсягу доходу в 1 мільйон гривень застосування РРО стає обов'язковим і починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, і триває у всіх наступних податкових періодах.

Із 1 січня 2021 року РРО застосовуватимуть усі платники єдиного податку 2-4-ї груп. РРО не застосовуватимуть платники єдиного податку першої групи.

Відповідальність суб'єктів господарювання, які не встановлять у необхідні строки касові апарати та/або застосовуватимуть їх з порушенням вимог чинного законодавства
У випадку невстановлення РРО або програмного РРО в передбачені законом строки до суб'єкта господарювання може бути застосовано адміністративний арешт майна у порядку ст. 94 Податкового кодексу України (пп. 94.2.4. п. 94.2 ст. 94 - відсутні дозволи (ліцензії) на здійснення господарської діяльності, а також у разі відсутності реєстраторів розрахункових операцій, зареєстрованих у встановленому законодавством порядку, крім випадків, визначених законодавством).

У разі встановлення в ході перевірки факту:

- проведення розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);
- непроведення розрахункових операцій через РРО;
- невідповідності на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті реєстратора, більш ніж на 10% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а в разі використання розрахункової книжки - загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня;
- невидачі (у паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа.

Підприємці заплатять штраф у період з 19 квітня 2020 року до 1 жовтня 2020 року в розмірі:
- 10% вартості товару, проданого з порушеннями - за порушення, вчинене вперше;
- 50% вартості товару, проданого з порушеннями - за кожне наступне порушення.

Після перехідного періоду (з 1 жовтня 2020 року) розмір штрафів буде таким:
- 100% вартості товару, проданого з порушеннями - за перше порушення;
- 150% вартості товару, проданого з порушеннями - за кожне наступне порушення.