Проектування систем вентиляції і кондиціювання

Проектування систем вентиляції і кондиціювання передбачає врахування всіх нюансів, від яких залежить їх майбутня експлуатація і ефективність. Важливим є і вибір вентиляції, видів якої є багато.

Які є види вентиляції

Забезпечення необхідних параметрів мікроклімату в будь-яких приміщеннях вимагає виконання ряду заходів, які забезпечать очищення повітря та встановлення оптимальної температури у власній оселі чи офісі компанії.

При виборі необхідних систем для вентиляції для кондиціювання разом з конкретними потребами користувача звертають увагу на нормативні вимоги, санітарні правила, практичний досвід. Проектування систем вентиляції і кондиціювання може передбачати найпростіші варіанти, але вони мають задовольняти потреби, які ставить замовник.

Важно, щоб застосовувались новітні досягнення і конструктивні рішення, щоб майбутні системи повністю виконували своє призначення при мінімальних затратах. Спеціалісти пропонують варіанти, а клієнт обирає те, що найбільше підходить для його об’єкту. При цьому лише на власні уподобання покладись не варто, оскільки порада фахівця завжди є важливою.

За способом транспортування повітря системи можуть бути:

  • Природними – в основу функціонування покладена різниця тиску всередині та ззовні приміщення. Таким способом спрогнозувати періодичність та тривалість відкривання дверей та кватирок просто неможливо.
  • Механічними – в цьому випадку система повітрообміну діє за принципом різних тисків, які створюються вентилятором або ежектором. Більш ефективна система, оскільки повітря може очищуватись, нагріватись, охолоджуватись, осушуватись, зволожуватись. Системою можна успішно управляти.

При проектуванні може обиратись припливна або припливно-витяжна система. Перший тип здійснює подавання чистого повітря. Вилучення відпрацьованих потоків здійснюється через нещільності в конструкціях, вікна, двері, кватирки.

Припливно-витяжні системи є окремим видом, який здатен забезпечувати припливи і витяжки повітря, кількість якого веде до збільшеного тиску, або розрідженого.

Кондиціювання повітря в різних приміщеннях сьогодні не викликає проблем, оскільки вітчизняний ринок пропонує такий широкий асортимент кондиціонерів – простеньких і досить складних. Вибір типу такого обладнання, його потужності та функціональних можливостей – це все те, що здійснюється тоді, коли виконується проектування систем вентиляції і кондиціювання.

Результатом розробки проекту стає сукупність обґрунтованих пропозицій, які викладаються на проектних документах. Виконавець має вирішення всіх нюансів, які можуть виникати при монтажних роботах. Проект – це основа всієї майбутньої роботи по обладнанню систем вентиляції та кондиціювання на будь-якому об’єкті.

Для уникнення проблем в майбутньому при виконанню монтажу виконання проектних робіт краще доручати фахівцям з досвідом, знаннями і доброю репутацією на сучасному ринку.