ЮУАЕС і Південний науковий центр НАН України та МОН України підписали угоду про співпрацю

Комментарии:

ВП «Южно-Українська АЕС» і Південний науковий центр Національної академії наук України (ПНЦ НАНУ) та Міністерства освіти і науки України в липні підписали Генеральну угоду про співпрацю в сфері підвищення ефективності та безпеки атомної енергетики.

Документ скріпили підписами генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко та голова ПНЦ НАНУ і Міністерства освіти і науки України академік Сергій Андронаті. Термін дії угоди - 5 років.

Предметом угоди є співпраця ЮУАЕС і Південного наукового центру в сфері збалансованого розвитку атомної енергетичної промисловості півдня України на основі впровадження сучасних досягнень вітчизняної та світової науки в області атомної енергетики, радіоекології, радіаційної безпеки, гідрофізики та гідрохімії. Вона передбачає реалізацію науково-технічних і організаційних заходів, спрямованих на всебічну спільну діяльність, яка направлена в свою чергу на підвищення ефективності та безпеки атомної енергетики.

«Пріоритетним напрямком нашої спільної діяльності є, передусім, забезпечення Южно-Української АЕС комплексом наукових і технічних заходів, що реалізуються в рамках продовження строку експлуатації енергоблока №3, - конкретизує голова ПНЦ НАНУ та Міністерства освіти і науки України Сергій Андронаті. - Крім цього ми плануємо впровадити нові та удосконалити вже діючі системи попередження радіаційної і екологічної небезпеки атомної станції, модернізувати системи контролю за наявністю тритію в повітрі та водному середовищі, оптимізувати методики відбору і підготовки проб для визначення ізотопів різних елементів у атмосферних опадах. У планах також конкретизувати схеми та кількість пунктів стаціонарного спостереження, що розташовані в 30-кілометровій зоні. Це - неповний перелік робіт, які ми реалізовуватимемо в рамках угоди, і які, сподіваємося, позитивно вплинуть на безпечну експлуатацію Южно-Української атомної станції».

Під час виконання заходів ЮУАЕС і Південний науковий центр сформують спільні робочі групи та комісії для обговорення і вирішення актуальних питань. У разі потреби до співпраці також залучатимуться компетентні наукові установи та організації.

Інформація про ВП ЮУАЕС

ЮУАЕС – основа Южно-Українського енергетичного комплексу, розташованого на півдні України в Миколаївській області. Він забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 9,8 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП «НАЕК «Енергоатом». За роки існування ВП ЮУАЕС вироблено понад 550 млрд кВт·год. електричної енергії. ВП ЮУАЕС сертифікований за міжнародними стандартами: ISO 9001:2015 «Системи управління якістю. Вимоги», ISO 14001:2015 «Системи екологічного керування. Вимоги та настанови щодо застосування», OHSAS 18001:2007 «Система управління гігієною та безпекою праці. Вимоги». З 2014 р. підприємство очолює Лісніченко Володимир Анатолійович.