Конспект уроку з природознавства “Різноманітність тварин у природі”

Уроки повинні бути цікавими для вчителів та учнів! Завдяки проведенню комбінованих уроків обидві сторони мають змогу насолодитись процесом вивчення матеріалу. Портал Всеосвіта пропонує методичний матеріал для проведення комбінованого уроку з природознавства для учнів третього класу. Тема уроку “Різноманітність тварин у природі”. Матеріал доступний за посиланням https://vseosvita.ua/library/riznomanitnist-tvarin-u-prirodi-9596.html.

Автор матеріалу пропонує вивчати різновиди тварин в ігровій формі, використовуючи сюжет казки “Рукавичка”.

Мета уроку: систематизувати знання про тварин, навчитися розрізняти птахів, комах, риб, звірів, плазунів, земноводних тощо. Вивчити ознаки представників різних груп тварин.

На початку уроку вчитель попереджає учнів, що сьогодні всі потраплять у казку. Але для цього потрібно виконати декілька умов, наприклад, згадати, що вивчали на минулому занятті.

Також дітям пропонується відгадати ряд загадок про тварин, що допомагає учням розвивати уяву та швидкість мислення, уміння оперативно реагувати на ситуацію і приймати рішення, користуватись набутими попередньо знаннями, розвивати асоціативний ряд тощо.

Головні герої казки - тварини різних видів, котрі живуть у лісі і зустрічаються в хатинці-рукавичці. Для того, щоб кожен персонаж потрапив до рукавички, йому необхідно виконати спеціальне завдання, наприклад, назвати відомих тварин або ж розгадати тематичний кросворд.

Також в програмі уроку присутня фізкультхвилинка, присвячена темі уроку.

Також у ігровій формі піднімається питання гуманного ставлення до тварин та охорони природи. Дітям пояснюють користь тварин для навколишнього середовища і, зокрема, людини. тварини - невід’ємна частина живої природи, котра потребує поважного та дбайливого ставлення до себе.

Для проведення уроку за запропонованою програмою рекомендовано використовувати презентаційні матеріали: відео, фоторяд.

До казкового уроку залучені всі учні, що тренує навички колективної роботи. Діти вчаться проводити паралелі між раніше вивченим та новим матеріалом, застосовувати відомості з повсякденного життя. Знайомство з тваринним світом може відкрити в учнях активний інтерес до даної теми, спонукати до поглибленого вивчення матеріалу поза школою.

Для закріплення матеріалу учням необхідно заповнити розділ, присвячений темі уроку, у робочому зошиті. Також слід опрацювати матеріал, наданий у підручнику. І звичайно ж, почути кінець казки!

Вдалих уроків та плідної праці вчителям та учням бажає портал Всеосвіта та чекає усіх на сторінках сайту https://vseosvita.ua/ .