Заява Миколаївської обласної організації Національної спілки журналістів України

Комментарии:

Миколаївська обласна організація НСЖУ стурбована подіями, що розгорнулися в останні тижні навколо виконання норм Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації". Прийняття цього документа Верховною Радою України зумовлене необхідністю приведення українського законодавства в сфері медіа у відповідність з європейськими стандартами, а саме - органи виконавчої влади на місцях та місцевого самоврядування не можуть бути співзасновниками газет. Преса має бути вільною та незалежною від влади, що і є наріжним каменем справжньої демократії.

Журналісти Миколаївської обласної газети "Рідне Прибужжя" довго не вагалися. Виконуючи норму Закону, депутати Миколаївської обласної ради проголосували за вихід облради із числа засновників "РП". Наступний крок - комунальне підприємство "Редакція газети "Рідне Прибужжжя" було перетворене на приватне підприємство з аналогічною назвою із занесенням відповідних відомостей до державного реєстру.

Але після звернення до облдержадміністрації із пропозицією укласти договір оренди приміщення на 15 років редакція, по суті, отримала відписку. І це попри те, що Закон України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" недвозначно регламентує: приміщення, в яких на час реформування розташовувалися редакції, передаються в оренду строком не менше ніж на 15 років з розміром орендної плати, встановленим для бюджетних організацій.

Миколаївська обласна рада рішенням № 16 від 26 жовтня 2000 року делегувала вирішення цієї проблеми обласній державній адміністрації. Отже, саме ОДА має укласти відповідний договір оренди приміщень з редакцією газети "Рідне Прибужжя". Здавалося б, позицію обласної ради з цього питання з'ясовано, а крапки над "і" розставлені. Натомість після повторного звернення "Рідного Прибужжя" до департаменту економічного розвитку та регіональної політики облдержадміністрації щодо укладання договору оренди виданню відмовили у цьому, тобто проігнорувавши вимоги норм Закону. У листі до редакції з управління з питань майна комунальної власності області повідомлено, що департамент направить запити до Міністерства юстиції України та Міністерства інформаційної політики України "щодо надання роз'яснень, хто саме повинен бути орендодавцем за договором оренди нерухомого майна".

Сподіваємося, що Миколаївська обласна рада та облдержадміністрація врешті-решт виконають вимогу норми Закону щодо передачі відповідних прав ПП "Редакція газети "Рідне Прибужжя".

Поки влада міркувала над проблемою, сталася надзвичайна подія: з середи минулого тижня (26 вересня ц. р.), з 17.30 в приміщенні редакції за адресою Нікольська, 46, пропала електрика. Журналісти "РП" з ситуацією впорались, і черговий номер газети все ж таки побачив світ і був доставлений читачам. Після довгих переговорів з'ясувалося: дроти пошкоджені "зловмисниками".

Восьмий день приміщення перебуває без електроосвітлення. Та газета виходить. Щоправда, інші організації "збирають речі" і оголосили "евакуацію". На місці залишається лише "Центр журналістських розслідувань".

Із зазначених спірних питань редакцією відправлені листи-претензії Миколаївській ОДА і облраді, також звернення до Президента України як гаранта Конституції. У разі невиконання вимог Закону журналісти мають намір звернутися з відповідним позовом до суду.

Нарада з головою облдержадміністрації дала надію, що редакція "РП" не залишиться без даху над головою. Щоправда, цей дах (інше приміщення) пропонується за комерційною ціною за квадратний метр, а не за як такий, що прирівнений до бюджетних організацій.

А як же норма Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації"?