Директор благодійного фонду „Розумна сила” Ганна Левчук заявила про амбітні цілі в Україні

Комментарии:

Об’єднати Схід і Захід та згуртувати дітей із різних регіонів України має на меті Благодійний фонд «РОЗУМНА СИЛА», проводячи численні заходи для майбутнього покоління.

– Нашим дітям – жити в одній державі, разом вчитися і разом працювати. А для цього треба об’єднувати країну, робити все для настання миру, бо за цим – наше майбутнє, – каже директор Благодійного фонду Ганна Левчук.

Про те, кому і як допомагає фонд і чому не поспішає «рекламувати» свою діяльність, Ганна Левчук розповіла під час медіа-клубу «На власний погляд», що відбувся 9 серпня в Києві.

З турботою про інтелектуальне майбутнє нації

Благодійний фонд «РОЗУМНА СИЛА» підтримує соціально незахищені й вразливі категорії населення – дітей-сиріт, вихованців інтернатів, дітей з малозабезпечених родин чи родин вимушених переселенців. Для них на постійній основі діє чотири масштабні проекти: «Книги – дітям», «Спорт – дітям», «Доступна ІТ-освіта в Україні» та «Щасливе дитинство».

– Завдання проекту «Книги – дітям» – збір книжок для вихованців дитбудинків та шкіл-інтернатів. І таку акцію ми проводимо по всій Україні. Зокрема, літературу передавали Полтавському навчально-реабілітаційному центрові, Коростишівській школі-інтернату, Закарпатському соціальному гуртожитку, Білопільському дитбудинку й іншим закладам, намагаючись однаково охопити всі регіони. Було, що завозили книжки просто багатодітним родинам, які, на жаль, в сучасних реаліях, нечасто можуть собі дозволити купувати літературу, – коментує Ганна Левчук.

У рамках проекту фонд планує підтримувати та заохочувати українські видавництва до друку дитячих книжок. Нині вже налагодили активну співпрацю з відомим видавництвом «Веселка».

– Хочемо, щоб у кожному куточку України діти читали цікаві і якісні книжки, адже за цим – інтелектуальне майбутнє нашої нації, – переконана Ганна Левчук.

Ще один напрямок роботи фонду, спрямований на розумовий розвиток майбутнього покоління – «Доступна ІТ-освіта в Україні» – допомога дітям здобути кваліфіковані знання у галузі інформаційних технологій.

– Ми співпрацюємо з організацією IT INSTITUTE, яка проводить навчальні курси для дітей. Нині на цих курсах за нашої фінансової підтримки навчається 10 діток із соціально незахищених категорій, – розповіла директор фонду.

Проект «Щасливе дитинство» – це не тільки традиційні святкові заходи до Дня Святого Миколая та Дня захисту дітей, а й море позитивних емоцій. Перегляд театралізованих вистав, обов’язково із конкурсами й розіграшами призів серед юних глядачів, підтримка дитячих творчих колективів, організація поїздок талановитих дітей на вітчизняні та міжнародні змагання і конкурси, святкові дійства у дитбудинках, інтернатах та інших соціальних закладах – це лише частина того, що робить фонд «РОЗУМНА СИЛА».

– Наприклад, для вихованців будинків-інтернатів зі столиці та Київської області організовуємо показ благодійних вистав у Театрі юного глядача. Щоразу охоплюємо з півтисячі дітей, які ніколи не залишаються без подарунків чи солодощів, – зауважує Ганна Левчук.

«І на Сході, і на Заході – наші діти»

Утім, наймасштабнішим є проект «Спорт – дітям». Благодійний фонд не тільки підтримує проведення спортивних заходів, а й допомагає будувати сучасні спортивні майданчики, закуповує спортивне обладнання для шкіл.

– Ми співпрацюємо з Федерацією кікбоксингу України, з Федерацією бодібілдингу та фітнесу України, підтримуємо юних хокеїстів. Але, певно, найбільше наших підопічних – серед футболістів. Почали з проведення футбольного турніру для вихованців шкіл-інтернатів, який відбувся у Краматорську Донецької області, – згадує Ганна Левчук.

На цей турнір завдяки БФ «РОЗУМНА СИЛА» приїхали три команди зі шкіл-інтернатів Львівщини. Львів’яни перемогли, тож уже наступні змагання фонд самотужки організував у Львові і привіз туди дітлахів із Донеччини. У свою чергу, там першість виборола команда із Сєвєродонецька, відтак черговий турнір відбувся знову на Сході.

– Ці змагання проводилися до Дня захисту дітей, і ми запросили команди з різних регіонів. Перше місце завоювали футболісти із Покровська, а отже наступний захід відбудеться там. Таким чином, наш спортивний проект мандрує по Україні, кожного разу охоплюючи все більшу аудиторію, – розповіла Ганна Левчук. – Важливо і те, що діти не тільки завойовують бали та отримують кубки, а й спілкуються, знаходять нових друзів, позитивно й весело проводять час. І ми доводимо, що і у Львові, і на Донбасі – наші, українські діти, в них є спільні інтереси, захоплення, і вони з легкістю знаходять спільну мову.

Однак нерідко всі ці добрі справи лишаються непоміченими. Чому? Бо фонд не ставить собі за мету «рекламу» своєї діяльності. А «просто так» ті ж центральні телеканали нічого показувати не будуть.

– Дешевше провести ще два заходи і порадувати дітей, ніж заплатити за сюжет на відомому телеканалі. А для нас реальні добрі справи важливіші за «піар», – каже Ганна Левчук. – Але дуже радує те, що попри адміністративний тиск все більше людей в Україні відгукуються і підтримують наші ініціативи.