В Центральном районном центре занятости помогают николаевцам с ограниченными физическими возможностями

Комментарии:

Велика увага спеціалістів центру зайнятості приділяється тим громадянам, які не здатні на рівних конкурувати на сучасному ринку праці.

Для громадян із обмеженими фізичними можливостями надається комплекс адресних соціальних послуг. Це, насамперед, підбір прийнятної роботи; професійна орієнтація; організація професійного навчання та перенавчання для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці; сприяння у започаткуванні власного бізнесу; залучення до громадських та інших робіт тимчасового характеру, а також інформаційні та консультаційні послуги тощо. Вибір допомоги у кожному конкретному випадку залежить від цілей звернення до центру зайнятості та бажання отримати ту чи іншу послугу.
Щороку до Міжнародного дня людей із інвалідністю проводиться «декада зайнятості» для такої категорії громадян. Цьогоріч у рамках «декади» фахівці Центрального районного центру зайнятості міста Миколаєва організували День соціального партнерства. Його гасло - «Діємо разом задля спільної мети!». Відбувся цей захід у Центральному районному центрі зайнятості, і  був він спрямований на посилення співпраці соціальних партнерів, які опікуються проблемами людей із особливими потребами для забезпечення їхньої зайнятості та уникнення втрати робочого місця тими особами, які працюють. Окрім шукачів роботи, взяли у ньому участь Миколаївське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Миколаївський регіональний центр із фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», Чорноморський національний університет імені
Петра Могили.
За словами директора Центрального районного центру зайнятості Ігоря Рощіна, з початку року до них звернулися 117 осіб із інвалідністю. 20 із них працевлаштувалися за сприяння фахівців центру. Профорієнтаційними послугами було охоплено 112 осіб із особливими потребами, а всього таких послуг було надано 662. На семінарах застосовуються елементи тренінгів, мета яких - активізувати безробітних до пошуку роботи та реалізації себе у суспільстві.
Також один безробітний миколаївець із інвалідністю започаткував власну справу в сфері «Виробництва машин і устаткування для сільського та лісового господарства» шляхом одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.
Із метою підвищення конкурентоспроможності на ринку праці сім осіб із особливими потребами пройшли професійне навчання за направленням центру зайнятості, після чого всі були працевлаштовані.
Зараз на обліку в Центральному районному центрі зайнятості як безробітні перебувають 49 осіб із обмеженими можливостями.
«Центральний   районний центр зайнятості намагається покращити методи роботи, шукати нові можливості для більш якісного надання соціальних послуг особам, які звертаються до центру зайнятості. Ми також інтенсивно впроваджуємо та використовуємо інновації, запропоновані обласним центром зайнятості, - розповів Ігор Рощін. - Це, наприклад, «електронна черга» - сервіс надає можливість особі отримати талон на відвідування центру зайнятості без черги, в зручний час та в будь-якому місці, де є доступ до інтернету. Зручно також стало проводити онлайн-співбесіди з роботодавцями через skype-зв'язок, а також запис відеорезюме, сервіс, що надає можливість презентувати себе  ще до першої зустрічі на співбесіді».
Така інформація була актуальною, зокрема й для спортсменів із інвалідністю, які працюють за контрактом.
За результатами зустрічі вирішили співпрацювати разом, частіше проводити подібні заходи задля того, щоб робити добру справу разом.

Ольга ВІнницька,
начальник відділу активної підтримки безробітних
Центрального районного центру зайнятості міста Миколаєва